Christer Lordh, bildningschef i Finspångs kommun, är väl medveten om arbetsmiljöproblemen i Bildningen.
– Totalt sett är det en bild som är positiv. Elever vill gå på skolan. Elevantalet har ökat på både Bergska gymnasiet och Curt Nicolingymnasiet. Det innebär att fler personer ska rymmas på samma plats, säger han.
Trångboddheten medför att Bergska skolans lokaler ska nyttjas ännu mer. Metallens matsal har byggts om, vilket betyder att eleverna har möjlighet att äta lunch, både i Bildningen och Metallen, beroende på var lektionen sker.
– Vi ser en ökad efterfrågan på utbildningar i Finspång. Bildningen är optimalt utnyttjad. Därför finns de nationella programmen på CNG och Bergska gymnasiet numera även på Bergska skolan, säger Christer Lordh.
Han påpekar att Bildningen från början var tänkt till en skola.
– Nu har vi två skolor, det vill säga två olika företag, med egen elevorganisation och it-verksamhet. Vi har dessutom vuxenutbildning och ett bibliotek, som stödjer båda skolorna med mycket böcker och läromedel. Glaspaviljongen tas över av CNG, rummet har tidigare utnyttjats som yta för caféet och här har också bibliotekets tidskrifter varit placerade. Tidskrifterna är sedan i början av september istället placerade i biblioteket.
Det arbetas med att förbättra arbetsmiljösituationen och problemen gällande avsaknaden av utemiljö och brist på parkeringsplatser finns med i resonemangen på kommunnivå.
– I en expansiv miljö kan saker påverkas. Vi försöker hitta lösningar som ska tillgodose såväl elever och personal samt kommuninvånarna, konstaterar Christer Lordh.