Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vett och etikett när Hällestads hembygdsgård höll öppet hus

HÄLLESTAD
I går fanns det faktiskt folk som valde att inte se VM-finalen i fotboll. Ett 15-tal personer hade kommit när Hällestads hembygdsgård höll öppet hus.

Redan på medeltiden fanns det regler för hur man skulle bete sig vid matbordet, något som Elisabet Johnsson entusiastiskt berättade om.
FOTO: GUNNAR JOHANSSON

Redan på medeltiden fanns det regler för hur man skulle bete sig vid matbordet, något som Elisabet Johnsson entusiastiskt berättade om. FOTO: GUNNAR JOHANSSON

Foto:

Finspång2002-07-01 00:00
Förutom att det fanns möjlighet att titta in i skrymslen och vrår fanns länsmuseets intendent Elisabet Johnsson på plats för att berätta om det dukade bordets historia.
Främst kom det att handla om de högre ståndens bordsskick från medeltiden och framåt.
- De stora dukar som man på den tiden använde sig av, användes också som servetter och låg i lager på lager på borden. När man hade torkat av sig ordentligt så togs den översta duken bort, berättar Elisabet Johnsson.

<b>Pendeln slår tillbaka</b>
På den tiden använde sig inte ens adeln och kungahusen av gafflar som är ett senare påfund. Att äta utan gaffel låter nog snuskigare än vad det är för i vår tid hör det till vardagen.
- Nu för tiden äter vi ju hamburgare och pommes frites med händerna så jag vet inte om utvecklingen gått framåt eller bakåt, säger Elisabet Johnsson.
Glaset hade redan för länge sedan börjat importeras till Sverige, även om vi själva ännu inte tillverkade det. Skillnaden var att man innan den franska revolutionen delade glas. Ett Passglas gick från mun via en passupp vidare till nästa person och så fortsatte det under hela måltiden.
Efter den franska revolutionen fanns inte passupperna kvar och följden blev att man fick varsitt glas.
För den som ville fanns det möjlighet att lära sig hur man bryter servetter, något som också följer modets nycker.
- Ni vet väl att man bröt servetten olika för män och kvinnor och att det finns särskilda brytningar som passar för olika tillställningar. Det brutna geväret lämpar sig bäst på en herrmiddag medan en solfjädersbruten servett bäst passar väninnor emellan, säger Elisabet Johnsson.
Det var i alla fall något som jag inte hade en aning om, så nu gäller det att plocka fram linneservetterna och börja öva.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om