Både socialrådet Kristin Andersson (KD) och Joachim Samuelsson, verksamhetschef särskilt boende, betonar att kommunens förslag på att dela upp semestern i tre perioder är just ett förslag.
– Det går inte nog att poängtera att så är fallet. Jag har full förståelse för att det blir starka reaktioner på det här förslaget. Just nu pågår riskbedömningar ute på enheterna och det är viktigt att medarbetarna lyfter upp vilka risker de ser. När analysen har gjorts får vi se vad utfallet blir, säger Kristin Andersson.
Hon fortsätter:
– Att det här förslaget kommit till beror bland annat på att vi vill att personalen ska kunna återhämta sig efter den tuffa tiden, när många jobbat väldigt mycket. Det är ett fantastiskt jobb som gjorts och det har varit svårt att få ledigt när många varit sjukskrivna.
Rent praktiskt gör tre semesterperioder att färre vikarier behöver anställas under sommaren.
– Den svåra situation vi sitter i handlar om bemanningsfrågan. Det fungerade inte bra förra sommaren med två semesterperioder. Därför har vi lagt fram förslaget med tre perioder för att säkerställa att personalen kan få fyra veckor sammanhängande semester som de har laglig rätt till, säger Joachim Samuelsson.
Att vi lever längre, samtidigt som intresset för att arbeta inom vården och social omsorg har minskat är ingen hemlighet.
– Vi har en rejäl utmaning framåt, precis som de flesta andra kommuner, när det gäller bemanningen. Förra sommaren jobbade vår personal extra, för att det saknades vikarier. Det vill vi försöka undvika med det här förslaget, förklarar Joachim Samuelsson.
Har ni kollat om andra kommuner har använt sig av tre semesterperioder och hur det har fungerat?
– Det finns exempel där det fungerat både bra och dåligt. Men vi vill prova det här i vår kommun. Sedan får vi se vad det landar i för beslut, det kanske inte blir skarpt läge med det här förslaget när allting analyserats, säger Samuelsson.
Finns det något mer ni kan göra för att öka antalet vikarier?
– Vår bemanningscentral arbetar intensivt med frågan. Dilemmat är att ansökningsunderlaget inte är på topp. Behovet ökar men underlagen minskar. Finns det idéer bland våra medarbetare hur vi ska kunna lösa den här frågan, så är jag den förste att lyssna, säger Joachim Samuelsson.