Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vem styr kommunen?

Varför finns tjänstmannaskrivelser med i ett politiskt förslag till ändrade arvoden och ersättningar till politiker? Det undrar moderaterna, folkpartiet, kristdemokraterna och vänsterpartiet.

FINSPÅNG2004-10-04 06:00
De politiska arvodena i Finspångs kommun ska minska med 900 000 kronor. Det var uppdraget för det tillfälliga utskott som bildades i början på året. Alla partier var med i utskottet, som lämnade sitt förslag till nya regler vid fullmäktiges sammanträde i juni.

Remiss
Förslaget innebär att arvodena ska sänkas med 15 procent per år. Det motsvarar drygt 900 000 kronor. Utskottet föreslår bl a att ersättningen för restid ska tas bort liksom det som kallas inläsningsarvode. Man vill också se en återgång till ursprungsförslaget för fasta arvoden och att förlorad arbetsinkomst ska ersättas med det faktiska beloppet.
Förslaget har gått ut på remiss till de olika partierna. Nu har svaren kommit från de fyra borgerliga partierna och vänsterpartiet.
Moderaterna, folkpartiet och kristdemokraterna samt vänsterpartiet är samtliga kritiska till att det finns en skrivelse från kommunstyrelsekontoret med i de handlingar som partierna skulle yttra sig över.

Ks-kontoret
Ks-kontoret har yttrat sig över förslaget och gjort vissa förändringar, bl a av språklig karaktär. Dessutom har man kompletterat beredningsutskottets förslag, men man har inte gjort en sammanräkning av den totala effekten av samtliga förslag, "eftersom avsikten är att olika alternativ ska kombineras för att uppnå kostnadsminskningen om inte beredningsutskottets förslag antas." KS-kontoret anser att för de politiker som har fasta arvoden borde det gå att hitta en nivå där alla uppdrag ingår. Däremot avstår kontoret från att ge förslag på nivåer för de fasta uppdragen. Man anser att de fasta gruppledararvodena ska slopas. Istället ska ersättning betalas ut efter varje utfört uppdrag.

Vänstern och folkpartiet
Vänsterpartiet ställer sig frågande till varför ks-kontorets förslag finns med i underlaget. "Det vi som partier ska ta ställning till ska vara utskottets förslag inte det förlag som lämnas från ks-kontoret.", skriver vänsterpartiet via Elisabet Rehn.
Folkpartiet anser i sitt remissvar att det inte ska utgå ersättning för förlorad arbetsförtjänt samtidigt som man får sammanträdesarvode. Dessutom reagerar partiet över skrivelsen från I en skarp formulering undrar partiet, via Bengt Jansson, vem som styr kommunen: "Vi ifrågasätter däremot starkt varfrö det tagits fram ett tjänstemannaförslag på något som vi i kommunfullmäktige tillsatt ett beredningsutskott att utföra!! Har vi en politisk majoritet som styr eller är kommunen tjänstemannastyrd numera??"

Kd och moderaterna
Kristdemokraterna tar också upp ks-kontorets skrivelse i sitt remissvar. "Enligt uppdrag tillsattes en parlamentarisk beredning som skulle se över regler för politiska arvoden. Vi menar att det därför är förslaget från denna grupp som vi nu ska ta ställning till. Inga andra direktiv har gått ut, vilket gör att vi ställer oss frågande inför det tjänstemannaförslag som tillkommit."
Även moderaterna är starkt kritiska till tjänstemannaskrivelsen. "För oss är det förvånansvärt, att dessa sidor över huvudtaget finns med i handlingarna. Vi frågar oss vem som har tagit det initiativet? Och vad är syftet med tjänsteskrivelsen?" Moderaterna noterar att vissa skrivningar inte finns med i utskottets förslag och undrar om inte utskottets arbete duger.
Centerpartiet nämner inte ks-kontorets skrivelse i sitt remissvar. Socialdemokraterna hade under fredagen inte lämnat in något som diarieförts på ks-kontoret.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om