TV 4:s Kalla Fakta berättade nyligen att Exportkreditnämnden (EKN) i augusti förra året gått in som garant när Siemens Energy i Finspång sålt turbiner till energibolag i Belarus. Kort dessförinnan hade utrikesminister Ann Linde (S) gjort klart att Sverige inte erkänner valresultatet i Belarus. EKN är en statlig myndighet som försäkrar svenska företags risker att inte få betalt vid exportaffärer. Kritiken handlar om hur EKN har kunnat gå in som garant till Siemens Energys affärer med energibolagen i Belarus.
Valet i Belarus var enligt oberoende källor riggat så att president Aleksandr Lukasjenko kunde behålla makten i ett land som han styrt sedan 1994. Valresultatet i augusti 2020 ledde till stora demonstrationer och blodiga sammanstötningar mellan civila, polis och militär. Enligt FN arresterades mer än 27 000 människor efter valet.
– Det är väl ingen som inte håller med om att Belarus är ett odemokratiskt land. Men det är många svenska företag som exporterar till diktaturer inom ramen för det regelverk som finns. Det gäller att vi följer reglerna när det gäller bland annat mutbrott och mänskliga rättigheter och det gör vi. Vi har en extrem noggrannhet när det gäller såna saker, säger Hans Holmström.
Finns det någon gång ni skulle kunna tacka nej till en affär?
– Om det skulle vara ett land som vore under någon slags sanktion från FN eller EU, eller om affären strider mot våra affärsetiska riktlinjer, då är det uppenbart att vi avstår den affären.
Har Siemens någon egen policy för vilka länder man gör affärer med?
– För Siemens handlar det till exempel om att uppträda affärsetiskt korrekt i alla avseenden. Brott mot mänskliga rättigheter är väldigt svårt för oss att se och få information om. Vi har inte sett något sådant på de platser vi är. Vi har att göra med ingenjörer, chefer och vd:ar.
Men det är bara att slå på tv:n så ser du att det förekommit övergrepp mot civil befolkning i Belarus efter valet 2020?
– Jo, jag ifrågasätter inte det. Men att hjälpa till och elektrifiera ett land är jag säker på inte bara är till fördel för Lukasjenko och regimen. Det leder nästan alltid till en ökad jämställdhet, hälsonivå och demokratisering, menar Holmström.
Orderna till Siemens Energy från de tre energibolagen i Belarus, gällande 16 turbiner, garanterades enligt Kalla Fakta av Exportkreditnämnden med 1,9 miljarder kronor.
– Vi går aldrig ut med siffror. Men Belarus är ett viktigt land för oss och de här affärerna är riktigt stora. Allting är tillverkat och ska snart skeppas, en del är redan på plats. Driftsättning av kraftverken sker under slutet av året, förklarar Hans Holmström.
Ser du några problem med att Siemens Energy i Finspång har affärer med dikaturer där risken är stor att det begås brott mot mänskliga rättigheter?
– Ja, i och med att det blir en sådan här debatt. Den ska föras i riksdagen. Som företag följer vi de lagar och regler som finns. Vi har affärer med Thailand och många länder i Mellanöstern och i Afrika som också kan räknas som odemokratiska. Dilemmat är att de behöver el och är totalitära. Min moraliska kompass handlar om att ingen får utsättas för fara genom våra affärer, samtidigt som det är viktigt att det sker en elektrifiering i de här länderna, säger Hans Holmström.