Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Västar som ska sätta p för olyckor på Sapa

Genom att låta de anställda bära gula västar på arbetet vill Sapa Heat Transfer i Finspång minska arbetsplatsolyckorna. Företagets målsättning är att ingen anställd i framtiden ska skadas i sitt arbete.

Finspång2007-05-18 05:37
Att de anställda skulle bära neongula reflexvästar på arbetet infördes i februari i år efter en diskussion mellan fackförbundet IF Metall och företagsledningen. De anställda ska bära västarna så fort de kommer in på Sapas fabriksområde. På så sätt upptäcks de gående lättare av truckförare.

- Det är ganska svårt att som truckförare se en svartklädd fotgängare i en mörk hall, säger Sapa Heat Transfers informationschef Anna Stenlund.

Positiva
Nu har även Sapa industriservice infört de gula västarna och fler Sapaföretag kan komma att följa efter. De flesta av de anställda har varit positivt inställda till införandet av västarna.

- Det finns enstaka personer som tycker att det är förmynderi, säger IF Metalls verkstadsklubbordförande Anders Håkansson. Men de flesta tycker att det varit jättebra och till och med haft västarna på sig när de gått ut med hunden.

Ibland ses folk med de gula västarna på stan, särskilt på vissa restauranger vid lunchtid. Och det händer att bärarna av västarna får ta emot kommentarer.

- Är du en av kycklingarna? har man hört, säger Anna Stenlund.

Sedan västarna infördes i februari har inga arbetsplatsolyckor med sjukskrivning som följd inträffat. Men om det beror på västarna eller på att företaget även på andra sätt arbetat med att förbättra säkerheten på arbetsplatsen är svårt att säga.

Att de anställda ska bära gula västar är en del i det säkerhetsarbete som företaget började med 2005 efter en arbetsplatsolycka i aluminiumgjuteriet. Arbetsmiljöverket uppmärksammade då flera brister i säkerheten på företaget. Det är något som man arbetat hårt med att komma till rätta med de senaste åren, säger företagets miljösamordnare Håkan Strömberg.

Katastrof förra året
- Förra året var en katastrof med 16 arbetsplatsolyckor som ledde till sjukfrånvaro, säger han. I år har vi haft en.

Bland annat har företaget installerat backkamera i vissa större truckar, som gör att man lättare upptäcker vad som finns bakom fordonet. Man har också målat streck i asfalten som visar vart gångare ska gå på fabriksområdet, gjort risk- och säkerhetsbedömningar på företagets fordon och maskiner, samt infört strängare regler vart man får röra sig där det finns maskiner. Bland annat får ingen anställd, som inte har det till sin arbetsuppgift, gå in i aluminiumgjuteriet utan speciell utrustning och utan att någon behörig följer med.

Säkerheten först
- Först och främst tycker jag att medvetenheten har höjts hos alla och arbetet präglas mer av ett hänsynstagande, även mot dig själv, säger Anders Håkansson. Nu är säkerheten först i fokus.

Företagets vision är att man i framtiden helt ska bli av med arbetsplatsolyckorna. Parollen är "ingenting vi gör är värt att skada sig för, tänk efter före". Både Anders Håkansson, Håkan Strömberg och Anna Stenlund är överens om att en säker arbetsplats även är bra för företagets ekonomi.

- Visst är det så att en säker arbetsmiljö är bra för företaget, säger Anna Stenlund.

- Har man en säker arbetsmiljö, har man låg personalomsättning och liten sjukfrånvaro, säger Anders Håkansson. Det måste vara lönsamt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om