– Jag ska föra över driften av gården till Daniel Johansson, som är min systers barnbarn, och bara behålla ägandet av själva gården, säger han.
Beror det på att du snart fyller 65 år och blir pensionär?
– Nej, egentligen har inte min ålder, styrt det här skiftet, utan det handlar mer om att Daniel gått ut Vreta naturbruksgymnasium och vill komma igång och jobba som lantbrukare.
– Så det är mer den situationen som gjort att generationsskiftet passar bra just nu, men samtidigt börjar jag ju bli lite äldre och krämporna komma lite. Så jag tycker det passar bra att låta Daniel komma in och bli delägare och driftsansvarig, för gårdens köttproduktion, som omfattar cirka 100 djur samt den skogsskötsel, som ingår i verksamheten.
Och hur känns det att börja varva ner som lantbrukare?
– Rent ekonomiskt känns det bra, på det viset som Daniel och jag nu löser generationsskiftet. Men sedan finns det ju även en emotionell, känslomässig, bit i det hela, nämligen att jag vill att verksamheten ska fortsätta på den här gården och fortsätta bidra till en levande landsbygd. Det är viktigt för mig och det tror jag att Daniel kommer att klara.
Är det ingen åkerproduktion?
– Jo, men marken som hör till gården, är bara till för att producera foder till djuren.
Släpper du hela driften till Daniel?
– Nja, jag kommer att hjälpa till en del även i fortsättningen, men sen får vi se hur länge jag orkar hålla i.
– Men en del av driften kommer jag att behålla själv, nämligen fisket i Glan. Fisket av framförallt gös har alltid varit en viktig del i verksamheten och den delen tänker jag sköta även i fortsättningen och avyttra fisken via Göteborgs fiskeauktioner, som jag gjort sedan lång tid tillbaka.
Men i övrigt, när du får mer fritid? Kanske mer politiska uppdrag igen?
– Nej, det har jag inga ambitioner på. Jag sitter i Finspångs kommunfullmäktige och kommunstyrelse och det räcker så bra med det, säger Hugo Andersson med ett leende.
Daniel "Danne" Johansson, 22, tar alltså över driften av gården och blir även delägare framöver i ett nytt aktiebolag, som bildats för driften av gården.
– Min förhoppning är att på sikt bygga upp ett eget kapital och ta över även ägandet av gården, men det är mer på lite sikt, säger han.
– Och jag är väldigt tacksam att jag får den här möjligheten, att bli delägare och driftsansvarig, för annars är det i princip omöjligt för oss unga att rakt upp och med bara köpa en gård.