Värmen sänker priset på gubbarna
En riktigt jordgubbe. Det är vad Jan Johansson från Finspång är. Han äter minst en liter om dagen och jobbar med att sälja de svenska goda bären.
Foto: Lillemor Molin
Varje dag säljer han ungefär sex lådor med jordgubbar. Bären plockas på morgon vid tomatodlingen i Sonstorp. Nu när värmen stiger sjunker också priset i en rasande fart.- Idag kostar de 25 kronor litern. Till helgen tror jag de är nere på 20 men jag säljer fem liter för en hundring nu, säger Jan Johansson.Nu kommer alltfler självplockare igång. Där är priset ytterligare lite lägre. Runt 15 kronor litern gissar Jan Johansson på. Importerade gubbar vill han själv inte äta.- De smakar nästan inget alls. Det beror på att de plockas omogna och så får de mogna på vägen hit, förklarar han.Men det mulna vädret som infann sig med åskvärme under onsdagen är tydligen inget bra.- Nej då mognar bären på ytan men inte inne. Jordgubbarna blir lite mörkare till färgen då också, säger Jan Johansson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!