Det har blivit en tradition att Frälsningsarméns traditionella insamling "Håll grytan kokande" står i Viberga runt jul. Folkbladet fick en pratstund med Ann-Gerd Bengtsson, volontär, och Birgitta Lundin, ansvarig för Frälsningsarméns sociala arbete i Finspång om årets insamling för behövande i Finspång.
– Den är förstås precis lika viktig i år som tidigare år. Det finns alltid människor som har det tufft. I december runt jul. Men även under andra tider på året. Vår gryta gör att vi kan hjälpa runt 25 sökande nu i december. Men även under resten av året är det många som lever utsatt, säger Birgitta Lundin.
Vem är det som får glädje av pengarna?
– Det är personer som ansökt hos oss om att få ett extra bidrag till julen och det kan vara allt från ensamstående äldre personer till barnfamiljer, säger hon.
Under den här veckan finns insamlingen på plats tre dagar i Viberga. För Ann-Gerd Bengtsson är tiden som insamlande volontär för de behövande en fin stund.
– Det finns många som inte har så mycket. Men att se när de ger ändå är en mycket fin stund. För mig är det en tradition att vara volontär. Det kommer från ända sedan barndomen, säger hon.
Det kommer fram flera under stunden som Folkbladet är på plats för att lägga i bössan som ska hålla grytan kokande. Mest bara kontanter. Fast numera går det bra att swisha också. Det går liksom inte att komma undan om man vill hjälpa.
– Ser man på hela samhället har det blivit tuffare. Det hör vi om. Jag vet inte om det är så exakt i Finspång. Finspång är sin lilla egna bubbla, med ett behov som är ungefär lika varje år, säger Birgitta Lundin.
"Håll grytan kokande"-konceptet började i San Francisco i USA år 1891. 1907 började traditionen i Sverige i Stockholm, 1908 kom den till Norrköping, för att i dag ha spridit sig till 80 städer i Sverige, enligt Frälsningsarmén. Över hela Sverige samlas det in flera miljoner kronor. 2022 var det rekordår i Finspång med över 40 000 kronor insamlat.
– Jag tror att många tycker att det är angeläget att ge och man vet att pengarna går till dem som behöver stöd, säger Ann-Gerd Bengtsson.
– Jag tycker att det tillhör att ge till julen, säger en anonym man till, Folkbladet.