Succéartad kanotskola – nu hoppas klubben på ökat intresse

Framtiden för Finspångs kanotklubb ser ljus ut, i alla fall om man ska se till uppslutningen på den årliga kanotskolan. "Det var 14 deltagare med, vi fick säga nej till några innan vi fick in en ledare till", säger eldsjälen Anders Hellström.

Fem unga kanotister tillsammans med Joakim Lindberg och Peter Blomgren.

Fem unga kanotister tillsammans med Joakim Lindberg och Peter Blomgren.

Foto: David Gagnert

Finspång2024-07-03 20:54

Nyheten i korthet

  • Finspångs kanotklubb återupptog sin årliga kanotskola efter en paus under pandemin, med framgångsrikt deltagande.
  • 14 barn mellan 8 och 14 år deltog i den fyra dagar långa skolan, där de lärde sig teknik, uthållighet och kamraträddning.
  • Klubben hoppas på ökat intresse för kanotsporten och ser en ljus framtid framför sig, särskilt eftersom flera av deltagarna och deras föräldrar har fortsatt att delta i träningar efter skolan.

Kanotskolan som Finspångs kanotklubb arrangerar har varit en årlig klassiker. Under pandemin ställdes den emellertid in och först i år återupptogs den. Under fyra dagar i förra veckan var det full aktivitet i Bönnern där 14 barn mellan 8 och 14 år drillades av ledare.

Barnen fick lära sig teknik och uthållighet, pröva på såväl k2 som k4 samt paddla en runda på 2,5 kilometer två gånger och tävla mot sig själva. Folkbladet var på plats på den första ledarledda träningen efter skolan där fem barn och ett par vuxna deltog.

undefined
Isor Hellström Jonsson spurtar in mot mållinjen efter träningspasset.

– Det har gått jättebra, det är någon som har ramlat i men vi har lärt ut kamraträddning. Det är när man från sin egen kanot lär sig klättra i någon annans kanot. Det är en trygghet att kunna, säger Anders Hellström som har varit engagerad länge i kanotklubben.

Hela hans familj är engagerade, kanotskolan höll han i tillsammans med yngsta dottern Klara Hellström.

undefined
Anders Hellström är en av eldsjälarna i Finspångs kanotklubb.

En av barnen som deltog i kanotskolan och som även var på plats på första träningen var Andreas Sund, 12 år.

– Kanoten är mer ostadig än en kanadensare som jag är van vid och det är roligare för man får upp mer fart, säger Andreas.

undefined
En nöjd Andreas Sund.

Iris Malmvind, också 12 år, tycker att det bästa med att paddla kanot är att man får komma ut i friska luften och samtidigt ha kul med sina vänner. Höjdpunkten på kanotskolan har hon helt klart för sig.

– Det var när vi paddlade bort till Bönergården och åt lunch där, säger iris.

undefined
Systrarna Luna och Iris Malmvind hjälps åt med en kanot, bakom syns världsmästaren Joakim Lindberg.

Med sig på första träningen efter skolan hade hon och systern Luna med sig pappa Damir.

– Jag är världens lyckligaste pappa som får följa med mina döttrar på det här. Jag visste inte att vi hade en sådan rikedom i Finspång, säger Damir Malmvind som precis paddlat in till bryggan efter träningen.

undefined
Anders Hellström tillsammans med alla som var med i träningspasset på tisdagen.

Fem barn deltog i träningen och fick bästa tänkbara peppning. En av ledarna för dagen var ingen mindre än Joakim Lindberg som tog VM-guld för två år sedan i K1 5 000 meter.

– Det var precis så här det började för mig, på samma plats med samma kanoter. Jag var med i kanotskolan 2003, säger Finspångskanotisten.

Hur tycker du framtiden ser ut?

– Det här är jättekul, det är rekordstort i år och det är kul att flera kommer tillbaka träning och att föräldrar är med, säger Joakim.

undefined
Världsmästaren Joakim Lindberg började sin karriär just i kanotskolan vid Bönnerbadet. I tisdags var han på plats och peppade ungdomarna.
undefined
Finspångs kanotklubb har arrangerat kanotskola och fortsätter nu med träningar för de som fått blodad tand.
undefined
Isor Hellström Jonsson tyckte det var vingligt i början, men hann fick snabbt kontroll på kanoten.
undefined
Luna Malmvind och Isor Hellström Jonsson torkar av kanoterna efter avslutat träningspass.
undefined
Dante Ytterström lyfter upp kanoten efter turen på Bönnern.
undefined
Andrei Anastasievski är från Belarus och jobbar på Siemens. Under träningen i tisdags fick han chans att prova på kanot för första gången. "Det var en väldigt bra förstagångsupplevelse!".
Karta: Bönnerns badplats
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!