Just nu sätts ett vargstängsel upp i Finspång. Närmare bestämt runt Holmsjöhultängen i igelfors.
– Det här känns väldigt bra, säger Kenneth Lekberg, som är ansvarig hos Naturskyddsföreningen för ängens skötsel.
– För det här betyder att vi återigen kan släppa in får för bete på ängen i höst, precis som vi hade för ett par år sedan.
Men då hade ni fåren här utan vargstängsel?
– Ja, men på grund av att vargen gått förbi och synts till i de här trakterna på sistone, vill inte de som har får släppa in några på ängen längre. Men i och med att vi får upp vargstängslet, hoppas vi åter kunna få låna hit får, för att beta av ängen under hösten.
Hur kommer vargstängslet att fungera?
– Det blir drygt en meter högt, med eltråd längst upp och eltråd längst ned.
Och kostnaden för stängslet?
– Den kostnaden står Länsstyrelsen för, eftersom de värnar om den mångfald av växter, som en äng ger och det finns ju inte så många ängar kvar numera.
– Jag kan berätta att för 25 år sedan, när vi i Naturskyddsföreningen tog hand om den här ängen fanns det cirka 100 växtarter här, men numera har vi kommit upp i cirka 200 växtarter.
Vad gör fåren för nytta på ängen?
– De kommer att beta av bland annat mycket sly och löv och vi själva har nu slagit ängens gräs med liar. Så det ser bra ut inför hösten.
Kommer ni att ha extra koll på fåren, trots elstängslet?
– Oja, vi kommer att åka hit varje dag under "får-perioden", för att se till att allt är bra. Och alla är välkomna hit till ängen, även om man inte är med i Naturskyddsföreningen, poängterar Kenneth Lekberg.