Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Vargspår" i Grytgöl troligen från en hund

GRYTGÖL
Var det stora djuret, som Emil såg i grusgropen en hund eller rentav en varg? För att få svar på frågan kontaktade Emil länsstyrelsen. På måndagen kom rovdjursexperten Lasse Larsson från Motala för att ta sig en titt.

Finspång2003-03-18 00:00
Snart hade han sin uppfattning klar:
- Spårens storlek och det de berättar om djurets beteende gör att jag anser att det var en hund.
På söndagsförmiddagen var Emil Schulz, snart 13 år, i grusgropen i Grytgöl. Stället används gärna av ryttare och hundägare, cyklister och mopedister. I söndags var Emil ensam.
-Jag såg ett stort djur, först trodde jag det var en stor hund, men sen tyckte jag att det såg ut som en varg, säger han. Den var ljus i pälsen.

<b>Reda ut</b>
Emil var nära djuret, som sprang upp i skogen och försvann. Han såg ingen människa i närheten.
Före att reda ut saken vände sig Emil till länsstyrelsen. På måndagen fick han sin fråga besvarad. Dåanlände Lasse Larsson från Motala till Grytgöl för att ta sig en titt. Han är länsstyrelsens kvalitetssäkrare av rovdjur i Östergötland.
Han blev ganska snart övertygad om att spåren i grusgropen kom från hund. Han betonade dock att Emil gjort helt rätt som tagit kontakt - det är värdefullt att få besked om iakttagelser.

<b>Tassavtryck</b>
Det var två faktorer som sade Lasse, att det rörde sig om en hund.
-Spåren i gruset visar att djuretsom varit här har snurrat runt, gjort kast och hopp. Så gör inte vargen, den går rakt och leker inte på det ättet.
Dessutom pekade storleken på tassavtrycken på en hund. Lasse mätte en spårstämpel av en framtass med tumstock. Förutom klorna var den åtta mm. Som jämförelse hade Lasse med sig en platta med tassavtryck från varg. Han lade den på marken och jämförelsen visade att vargfoten var större.
- Den är tio cm.

<b>Kort sträcka</b>
Helt 100-procentigt säker kan man dock inte vara.
-Sträckan är för kort, för att göra en 100-procentig bedömning ska man ha minst fem kilometer, gärna sju, med spår.
Lasse Larsson berättade att just nu finns det ingen varg inom Finspångs kommun. Den så kallade Regnavargen, som också varit synlig i Rejmyretrakten, finns inte kvar. Det var en tik och det fanns spår efter henne, så det är ingen tevekan om att hon fanns i gränstrakterna Östergötland - Närke, enligt Lasse Larsson.

<b>Borta</b>
-Nu är hon borta. Var hon finns vet jag inte.
Skjuten eller flyttat på sig av egen maskin - Lasse vet inte.
-Teoretiskt kan det vara något av de skälen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om