Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Varg i Finspång ska skjutas efter angrepp

Länsstyrelsen har fattat beslut om skyddsjakt efter varg inom Långbogenreviret, mellan Borensberg och Finspång, efter angrepp på tamdjur. Vargparet i reviret är det första i modern tid i Östergötland.

Vargparet i Långbogenreviret, mellan Borensberg och Finspång, är det första vargpar som etablerat sig i Östergötland i modern tid.

Vargparet i Långbogenreviret, mellan Borensberg och Finspång, är det första vargpar som etablerat sig i Östergötland i modern tid.

Foto: Paul Kleiven

Finspång2020-06-12 09:08

Den senaste veckan har vargangreppen resulterat i dödade kalvar vid två tillfällen. Länsstyrelsen menar att detta visar på ökad risk för allvarliga skador på fler tamdjur och har därför tagit beslut om skyddsjakt på varg.

– Det är inte bara dödade djur som betraktas som allvarlig skada. Även nötkreatur som har skrämts ut kan innebära betydande arbetstimmar och kostnader för skador på både djur och grödor, säger Mia Kjällander, vilthandläggare på Länsstyrelsen Östergötland, i ett uttalande.

Vargparet i Långbogenreviret mellan Borensberg och Finspång etablerade sig i Östergötland vintern 2017/2018. Det är första gången i modern tid som ett vargpar etablerar sig i länet. Förra året kunde Länsstyrelsen konstatera att paret fått sju valpar, vilket innebär att det nu finns nio vuxna vargar i reviret. 

Många rapporter har sedan dess inkommit till Länsstyrelsen om vargarna. I maj förra dog två tackor och sex lamm till följd av en vargattack. I augusti skedde ett nytt angrepp då fyra tackor och tio lamm dödades eller avlivades på grund av sina skador och i september dödades en kalv. Så sent som för några dagar sedan, den 4 juni, rapporterades att varg setts inne i hage med kor och kalvar och i onsdags dödades en kalv på samma gård som i september. Händelserna är anledningen till att Länsstyrelsen nu fattat beslut om jakt. Jakten får bedrivas mellan den 11 och den 30 juni och får ske hela dygnet, även från motordrivet fordon.

På 1970-talet ansågs vargen utrotad, men har sedan dess långsamt kommit tillbaka. Naturvårdsverkets inventering denna vinter visar att det nu finns cirka 365 vargar i Sverige. Det är en ökning från vintern innan, då inventeringen visade 300 vargar. Eftersom vargen är fridlyst får den endast jagas under strikt kontrollerade former. Viss skydds- och licensjakt får genomföras för att reglera antalet och förebygga skador på tamdjur och det är Länsstyrelsen som fattar beslut om så gott som all sådan jakt. Länsstyrelsen spårar och besiktar även skador som misstänks ha gjorts av rovdjur (som i Östergötland är varg och lodjur) så att djurägaren får ersättning. Mellan åren 2014 och 2018 betalades drygt 1,6 miljoner kronor ut till östgötska lantbrukare och markägare för att sätta upp stängsel mot rovdjur.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!