Vårdförbundet laddar för strid om nattsköterskor

Vårdförbundet kräver nu att arbetstidsmodellerna för landstingets nattsjuksköterskor blir kvar. Beslutet att ta bort de förmånliga villkoren kan leda till orimliga arbetsförhållanden och hotar patientsäkerheten.

Finspång2010-03-20 03:00
Som Folkbladet berättade i torsdagens tidning har landstinget beslutat att skrota de specialavtal som skapades för att locka kvalificerade sjuksköterskor att arbeta nattetid. Beslutet väcker heta känslor, och nu har Vårdförbundet kallat till förhandlingar med arbetsgivaren. Avtalsbrott?
- Vi anser att man bryter mot samverkansavtalet när man fattar ett beslut utan att diskutera mer inom produktionsenheterna. Det måste gå att göra avsteg från sedvanliga avtal med tanke på det ansvar och den arbetssituation nattpersonalen har, säger Helena Eriksson på Vårdförbundet i Östergötland. Förbundet anser att landstinget inte har vänt på alla stenar när det gäller tänkbara besparingar. - Det finns exempelvis en utredning där man ser att besparingar kan göras på läkarnas jourlinje. Men där har det inte hänt något. Nu får i stället enskilda individer stå för stora besparingar genom att öka arbetstiden utan lönekompensation. Det är inte acceptabelt. Facket ser en rad negativa konsekvenser om personalen nu tvingas gå upp i tid för att behålla sin inkomst. - Trötthet kan innebära ett hot mot patientsäkerheten och skador inom vården kostar också pengar. I Finspång ska personalen förflytta sig över stora avstånd, och de ansvarar för bedömningar av många multisjuka inom äldrevården och hemtjänsten. De måste vara kvicktänkta.Rolf Hessler, verksamhetschef för närsjukvården i Finspång, beklagar den uppkomna situationen."Mycket nöjda"
- Vi är mycket nöjda med arbetssättet i Finspång, men vi är en del av landstingskoncernen och måste därför vara med och hantera besparingar, som säkert kommer få olika konsekvenser. Något hot mot patientsäkerheten ser han dock inte.- Det kommer vara lika många sjuksköterskor i tjänst som tidigare. Den risk jag ser är att gruppen, som jobbar mycket bra, framöver inte gör en lika bra arbetsprestation om de inte är nöjda. Utrymmet för sköterskorna att gå upp i tid, och därmed kompensera lönebortfallet, bedömer han som små.- Då skapas en övertalighet i stället och det finns det inte pengar till i Finspång. I Finspång skulle ett skrotat avtal för nattsköterskorna innebära en besparing på 600 000 kronor.
Landstinget vill spara pengar genom att riva upp lokala avtal som blivit för kostsamma. Normalt har nattsjuksköterskor 34 timmars arbetsvecka, men genom ett specialavtal har de kunnat arbeta färre timmar men ändå fått heltidsersättning. I Finspång arbetar sjuksköterskorna 83,3 procent av den ordinarie heltiden. Tanken bakom det förmånliga avtalet var svårigheten att rekrytera kvalificerad personal nattetid och skapa en bättre arbetsmiljö. För att komma upp i nuvarande lön måste nattpersonalen framöver jobba fler timmar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om