Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Värdefull vård av vapensköldar

SKEDEVI
Mitt för dörren på sydsidan hänger den, Skedevi kyrkas finaste vapensköld.
Rikt dekorerad med bland bladornament, fanor och symbolen för släkten Ulfsparre - två bjälkar i spetsig vinkel med ett löv under.
Det är Jacob Gustafsson Ulfsparres vapensköld. Tillsammans med fyra andra sköldar har den renoverats. För första gången sedan 1923.

Finspång2003-07-05 06:00
Skedevi kyrka ligger i en trakt där mäktiga släkter en gång levat och verkat. Dessa släkter, flera av dem adliga, gav stora gåvor till kyrkan. Både penningmedel och föremål. Det gäller till exempel släkterna Ulfsparre, Tott, Uggla och Bonde.

<b>Begravningsvapen</b>
Flera av medlemmarna i de adliga släkterna ligger begravda här. Därför finns vapensköldarna i kyrkan. Begravningsvapen är ett annan benämning. Det var nämligen vid begravningsprocessioner de användes. De är utskurna i trä och det är lätt att se vilken oerhörd skicklighet som låg bakom. Begravningsvapnen bars i täten på begravningsföljet och efter begravningen sattes de upp i kyrkan. Begravningsvapen var förbehållet adeln.

<b>Kan historien</b>
Jan Hagström och Erik Bergström, som båda bor i Skedevi har tidigare varit aktiva i kyrkorådet. Trots att de inte har uppdrag av den karaktären längre, är båda fortsatt engagerade i vad som händer i kyrkan. De kan Skedevi kyrka och dess historia på sina fem fingrar.
Så också historien om vapensköldarna.
Det finns 18 vapensköldar på väggarna i Skedevi kyrka. Fyra stora och 14 små, upplyser Erik Bergström.
När man går in i kyrkan genom den södra porten, faller blicken direkt på Jacob Ulfsparres begravningsvapen, eller huvudbanér som det också kallas.

<b>Anvapen</b>
Jacob Ulfsparre blev inte gammal. Han föddes på herrgården Johannislund (senare Ekeby) i Skedevi socken 1672 och dog 1688.
Hans huvudbanér är rikt utsmyckat. Rött, blått och guld är de dominerande färgerna. På sköldens överdel höjer sig en stegrande varg omgiven av blå-gula fanor, så kallade fänikor. Detta är släkten Ulfsparres hjälmprydnad och på vapnet ser man också en hjälm.
På vapensköldens sidor sitter 16 stycken små vapensköldar, åtta på varje sida.
­De kallas anvapen och visar Jacob Ulfsparres anor, både på mödernet och fädernet. Det gällde att alla i ett släktled var av adlig härkomst. I annat fall blev hela släktledet ogiltigt, berättar Jan Hagström.

<b>Renovering</b>
Jacob Ulfsparres huvudbanér var ett av de fem begravningsvapen som Skedevi lät skicka på renovering i höstas.
­Konservator Sten Peterson i Vikingstad gjorde arbetet och länsstyrelsen stod för 90 procent av kostnaden, berättar Jan Hagström.
Sköldarna var dammiga och smutsiga, hade torrskador, färgförluster och färgblåsor. En del sköldar var ofullständiga - inte så kontigt kanske eftersom de är från 1600- och 1700-talen. Sköldarna åtgärdades förra gången 1923. Konservatorn har bevarat mycket av insatserna från 1923. Att ta bort den ommålning som gjordes då skulle antagligen ha gjort mera skada än nytta.
Rengöring, viss retuschering och justering av vissa träskador är exempel på insatser som gjorts på de fem sköldarna.

Fotnot: vissa fakta har hämtats från en sammanställning om Jacob Ulfsparres huvudbanér som Bengt O Nilsson, Vadstena gjort.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om