Vanvård eller inte?
FINSPÅNGViktnedgång och långvarig förstoppning. Det led en manlig boende på Berggården av. En sjuksköterska på Närsjukvården i Finspång, dit mannen kom, bedömde det som vanvård.- Bristande rutiner, men absolut inte vanvård, kommenterar socialnämndens ordförande Conny Eriksson (s).
I slutet av januari fick mannen laxerande medel. Då hade mannen inte skött magen på två veckor och personalen hade uppmärksammat sjuksköterska och läkare på problemet.
<b>"Vanvård"</b>
Efter sex dagars laxerande behandling, som givit allt för liten effekt, kom mannen in till Vrinnevisjukhuset i Norrköping. När han kom dit hade han alltså inte kunnat sköta magen på tre veckor.
Från Vrinnevisjukhuset skickades han till Närsjukvården i Finspång. En sjuksköterska vid NIF kontaktade kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska, och ansåg att det rörde sig om ett fall av vanvård.
Enligt personalen på Berggården har mannen haft god aptit men haft magproblem. Han har fått så god omvårdnad som det varit möjligt att ge, bl a har han fått energirika mellanmål.
Av omsorgsförvaltningens skrivelse framgår att personalen missat att hålla reda på när det varit dags för mannen att sköta magen. Han har minskat i vikt det senaste året, och viktkontroll har inte skett enligt de rutiner som finns. Dessutom har dokumentationen varit bristfällig från både sjuksköterskor och vårdpersonal. Det fanns ingen vårdplan för manens ätproblem.
Från förvaltningens sida har man påpekat för personalen hur viktigt det är med regelbunden dokumentation. Dessutom har man påmint om de rutiner som redan finns när det gäller viktkontroll.
Socialnämnden beslutade att anmäla det inträffade till länsstyrelsen.
- Jag vill bestämt tillbakavisa att det rört sig om vanvård, säger socialnämndens ordförande Conny Eriksson (s). Det finns ett antal rutiner som inte följts tillräckligt och det beklagar jag. Vi tar på oss att rätta till dessa, men någon vanvård har det inte varit fråga om.
<b>Handkräm</b>
Vid nämndmötet behandlades ytterligare ett lex Sarah-ärende. Folkbladet har tidigare berättat om fallet, då en boende år handkräm. Efter händelsen har enhetschefen pratat med all personal om rutiner för förvaring av handkräm och liknande produkter.
Även detta ska anmälas till länsstyrelsen, som är tillsynsmyndighet.
Lex Sarah innebär att personal inom äldre- och handikappvården är skyldig att anmäla misstänkta fall av missförhållanden och dåligt bemötande.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!