Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Väntjänsten läggs ner

FINSPÅNG
I tio år har Risinge församling i samarbete med arbetsförmedlingen drivit väntjänsten Regnbågen. Nu läggs den ned, eftersom varken kommun eller församling kan ta ett arbetsgivaransvar.
- Det känns fruktansvärt, framförallt är det de gamla man tänker på, säger de som jobbar inom verksamheten.

– Det känns fruktansvärt, framförallt är det de gamla man tänker på, säger de som jobbar inom väntjänsten.
FOTO: TITTI OLOVSSON

– Det känns fruktansvärt, framförallt är det de gamla man tänker på, säger de som jobbar inom väntjänsten. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

Finspång2003-09-30 06:00
Det är dystra miner bland de personer som jobbar inom Väntjänsten Regnbågen och som har samlats på Mariagården. I förra veckan fick de beskedet om de nya regler som innebär att verksamheten kommer att läggas ned.
- Nu är det definitivt för församlingen kan formellt inte ta ett arbetsgivaransvar för personer som jobbar inom vården, det måste kommun eller landsting göra, säger diakonissan Viveca Johansson som har huvudansvaret för verksamheten och som var med och startade den.
Kommunen har dock sagt nej till arbetsgivaransvar.

<b>Tänker på de gamla</b>
- Det handlar inte om att vi inte vill och att vi inte tycker att de gör ett bra jobb. Vi har inte de ekonomiska möjligheterna att göra det. Vi vet till exempel inte heller de fulla konsekvenserna av övergången från deltider till heltider, säger Stig Karlsson, administrativ chef på kommunstyreldskontoret.
- Det är de gamla man tänker på mest, säger de ur Väntjänsten som Folkbladet pratar med.
- De äldre blev förkrossade när de fick höra det här. Det är de som är de största förlorarna, säger gruppledaren Britta Crona.
Det är dem de mest oroar sig för, men de tycker också att det känns hårt för dem själva. De vill inte förlora gemenskapen i gruppen och naturligtvis inte heller gemenskapen med de äldre.
- Och det känns som vi har gjort nytta, förklarar de.
Mellan 18 och 20 personer har hela tiden varit verksamma inom väntjänsten. De har främst funnits ute på kommunens äldreboenden för att hjälpa till med olika aktiviteter. Det har till exempel handlat om att följa med på sjukresor, fika, spela bingo, gå promenader, baka.

<b>Aktivare liv</b>
- De gamla har fått hjälp till ett aktivare liv, påpekar Viveca Johansson.
Väntjänsten har under tio år drivits genom olika arbetsmarknadsprojekt.
- Från början var det ett ALU-projekt och vi har haft avtal för ett halvår i taget och det har varit oroligt inför varje period, säger Viveca Johansson.
Det som nu hänt är att riksdagen beslutat att ställa högre krav på arbetsgivare som får jobb utfört av arbetslösa i olika program. Man vill också att fler av de personer som deltar i program ska få möjlighet till en anställning.

<b>Rätt till skatteavdrag</b>
- Enkelt uttryckt är det så att de som i dag deltar i programverksamhet får ett aktivitetsstöd och för att förstärka deras chanser att stanna kvar på arbetsmarknaden så blir det här en ny form där arbetsgivaren ges en rimlig möjlighet att anställa, det är en hög procentsats som vi betalar, säger Kenth Larsson, chef för arbetsförmedlingen i Finspång.
Pengar förs helt enkelt över från dagens aktivitetsstöd till ett anställningsstöd på 85 procent av lönen, högst 750 kronor om dagen. Det innebär att arbetsgivaren ska stå för resterande 15 procent, men arbetsgivaren kan också få ersättning av staten för merkostnader.
- Bidrag beviljas inte, utan istället ges rätt till avdrag på skatten. Det här är ett sätt att hindra fortsatt tillväxt av 2/3-delssamhället, säger Kenth Larsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om