Väntar på operation för att slippa värken
När Conny Olofsson var 22 år bröt han båtbenet i handen i en olycka. I dag är han 57 år och problemen med handen har ökat under åren. Han tycker att han bara fått gå till olika undersökningar, utan att få verklig hjälp. Nu hoppas han på en steloperation, som ska ta bort värken. - På US sa dom att jag skulle opereras i slutet av 2004 eller början av 2005, säger han.
Conny Olofsson hoppas att en steloperation ska hjälpa honom att bli av med värken efter en 35 år gammal skada. Men han är orolig över att tiden går. FOTO: TITTI OLOVSSON (0122-131 75) titti.olovsson@folkbladet.se
Foto:
- Jag bröt båtbenet i en olycka när jag var 22 år. Det var 1970, berättar Conny.
Conny var oförsiktig och började jobba för tidigt. I mitten av 70-talet fick han smärtor och sökte vård på Norrköpings dåvarande lasarett. Därifrån blev han remitterad till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.
- De skrapade bort brosk, säger han.1981 gjordes samma sak i Linköping.
Kraftlös
Från Sahlgrenska sjukhuset finns två skriftliga utlåtanden, från 1977 och 1978. Där framgår att skadan på båtbenet inte har läkt tillfredsställande.
1999 röntgades Connys hand på nytt, liksom år 2000, 2004 och 2005. År 2002 var han på handkirurgen i Linköping och träffade läkare.
- Då hade jag 60 procents rörelseförmåga kvar i handen. Den har sjunkit till 20 -25 procent nu.
Handen är kraftlös, den värker och domnar bort på nätterna. Conny har ett stöd som han spänner fast på handen. Han kan köra bil, men han kan inte ta i med handen.
- Jag klarar inte ens av att klippa naglarna och jag kan inte skarpa bilrutorna.
Slitiga jobb
För cirka tio år sedan blev Conny förtidspensionerad, av andra skäl än handskadan. Fram tills dess hade han haft olika jobb som han tror kan ha förvärrat skadan.
- Det var tunga jobb som orsakade slitage, säger han. I städbranschen bl a och vid en klyvsåg.
Redan på 70-talet nämndes steloperation, men i utlåtandet från 1978 anser läkarna att ett nytt ingrepp inte skulle göra Conny bättre. Bedömningen är att vänta tills besvären eventuellt blir värre.
Conny har ett litet plaströr inopererat i handen, men enligt senare röntgenundersökningar finns tecken på nednötning av denna.
- När läkarna först nämnde steloperation, så ville jag helst inte det, säger Conny. Jag menar, det är det ju ingen som önskar sig.
Steloperation
Conny hade hoppats på en protes som skulle ersätta benet, men fick besked att det inte gick i hans fall, eftersom det inte gick att fästa den på grund av slitage. Förra året kände Conny att steloperation trots allt vore det bästa alternativet.
- Med steloperation skulle jag få mindre ont, en del rörlighet skulle finnas kvar och jag skulle kunna träna upp muskulaturen. Jag skulle fortfarande kunna köra bil, säger Conny.
Nu går han och väntar på besked från Universitetssjukhuset i Linköping. Conny känner sig orolig och blir mer och mer pessimistisk.
- När jag var där förra året sa de att jag skulle få operationen i slutet av 2004 eller i början av 2005. Nu är det mars och jag har inte hört något alls. Jag tror inte att det blir operation i år heller, säger han uppgivet.