"Vänta och se"
HÄLLESTADVänta med att lägga ner skolor tills det verkligen visar sig att elevantalet har sjunkit.Det tyckte föräldrar när skolpolitiker besökte Hällestad för att fortsätta diskussionen om framtidens skola i Finspång.- Vi kan inte vänta och se, sade Peter Fransson (s).
I början av september arrangerades ett möte med representanter för alla skolråd. Därefter har företrädare för humanistiska nämnden besökt två rektorsområden för ytterligare samtal med föräldrar och lärare, Hällestad och Rejmyre. Dessutom är ett möte inplanerat i Dunderbackens rektorsområde.
<b>"Marknadsför"</b>
- Satsa mera på att marknadsföra kommunen så att folk flyttar hit, i stället för att bara konstatera att elevunderlaget minskar, ansåg deltagare på mötet i Hällestad.
Peter Fransson (s) och Carlinge Wisberg (v), ordförande respektive vice ordförande i humanistiska nämnden svarade, att utvecklingen ser likadan ut i hela landet. Alla kommuner utom de tre storstadsområdena brottas med samma problem.
- Jag tror inte att vi kan räkan med någon massinflyttning till Finspång, sade Peter Fransson.
<b>Egna siffror</b>
Boende i Grytgöl har gjort en egen beräkning av antalet elever och kommit fram till högre siffror än i prognosen.
- Det har varit en baby-boom i Grytgöl.
I Ljusfallshammar finns det efterfrågan på bostäder, berättade en kvinna.
- Men ingen vill ju flytta dit om skolan försvinner.
Peter Fransson höll med om att det finns faktorer som kan justera siffrorna i prognosen. Han ansåg dock inte att detta ändrar helheten.
Carlinge Wisberg påpekade att prognosen faktisk kan vara missvisande åt andra hållet. Elevunderlaget kan bli lägre än vad prgnosen visar.
- Vi har varit optimister när vi räknat.
<b>"Vänta och se"</b>
Varför inte vänta med nedläggning tills man verkligen ser att det blir för få elever? Minskningen sker ju inte på en gång. Flera uttalade sig för den löningen.
- Vi kan inte sitta med armarna i kors och vänta, svarade Peter Fransson.
Föräldrar till elever på landsbygsskolorna har kraftigt vänt sig mot tankegångarna att elever i sexan skulle bussas till Finspång. De anser att det innebär alldels för långa skoldagar.
- Vi har tagit till oss detta och när vi lägger det slutliga förslaget i nämnden kommer vi att föreslå att landsbygdsskolorna blir F - 6-skolor, istället för F - 5, sade Peter Fransson.
(F-6 = förskole-klass t o m klass sex. F - 5= förskoleklass t o m klass fem)
<b>"Vånda"</b>
-Det är med viss vånda, eftersom jag inte tycker det är bra att en grupp elever kommer till skolan ett helt år efter de andra. Men föräldrar har sagt att det går bra, så då har vi gjort så.
Vad innebär egentligen omorganisationen rent ekonomiskt, undrade föräldrarna.
- Förvaltningen håller på att ta fram siffror, underlaget ska finnas innan vi tar ett beslut, sade Peter Fransson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!