– Jag och mitt parti saknar en bredare och större politisk debatt om gymnasieskolans framtid i Finspång och hur den ska se ut. Det är därför vi i Vänsterpartiet ställt den här interpellationen, inledde Stefan Carlsson (V) från talarstolen under onsdagkvällens möte i kommunfullmäktige.
Frågeställningarna handlade om hur skolan ska attrahera fler elever? Hur ska ekonomin komma i balans? Vad vill de styrande partierna (S+C+KD) med den kommunala gymnasieskolan i framtiden? Och hur ställer sig de styrande partierna till att tillsätta en parlamentarisk arbetsgrupp för att tillsammans skapa förutsättningar för framtidens kommunala gymnasieskola?
Utbildningsrådet Frida Granath (S) höll ett långt anförande.
– Att se över utbildningsutbudet för att öka attraktiviteten på Bergska gymnasiet pågår, det är ett prioriterat uppdrag. Att få ekonomin i balans handlar om strukturella förändringar och därför utreds just nu möjligheten att lokalisera hela gymnasiet i Bergskas lokaler. Vi kommer att lägga ett uppdrag i kommunstyrelsen till den uppföljningsgrupp som finns där och arbeta i den anda som Stefan Carlsson lyfter fram, sa hon bland annat.
Carlsson var inte helt nöjd med utbildningsrådets svar som var mer omfattande än vad som kan återges här.
– Svaren är inte jättekonkreta. Det finns ett konkret svar och det är jag tacksam för och det gäller den uppföljningsgrupp som Frida Granath vill ska arbeta med gymnasiefrågorna, sa han.
Oppositionsrådet Inge Jacobsson (M):
– Även jag hade hoppats på mer konkreta svar från utbildningsrådet och inte bara en allmän hållen skrift om vår mest konkurrensutsatta verksamhet i kommunen. Att kommunens gymnasieskola är konkurrensutsatt är ingenting nytt, det har den varit länge. Frågorna är berättigade och svaren borde varit mer tydliga, tyckte han.
Frida Granath menade att arbetet är igång på många fronter.
– Det är mycket på gång och fler av de uppdrag vi gett till förvaltningen när det gäller gymnasieskolan är prioriterade. Min målsättning är att vi ska förbättra den kommunala gymnasieskolan gemensamt tillsammans med tjänstemännen, politikerna och de anställda på skolan, sa hon.
Nu är det upp till ledamöterna i kommunstyrelsen att ge uppföljningsgruppen det beredande uppdraget, som den ska arbeta vidare med.
– Vi är överens med de styrande partierna och debatten var livfull, sammanfattade Stefan Carlsson i kaffepausen.