Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vänsterpartiet kräver mer pengar till sjukvården

FINSPÅNG
En större del av BNP till sjukvården, så vill vänsterpartiets landstingsgrupp i Östergötland finansiera en avgiftsfri primärvård. Men vilka som ska få mindre till förmån för vården det vet man inte.

Finspång2002-05-03 00:00
I vänsterpartiets landstingsgrupp i Östergötlands hälso- och sjukvårdspolitiska program 2002-2006 menar man att sjukvårdens andel som idag är 8,5 procent av BNP bör höjas till 10 procent.
- Genom att vi satsar på ett förebyggande arbete kommer fler människor att vara friska och kunna arbeta, det betyder i sin tur att vi får in mer skattepengar och att vi hamnar i en god spiral istället för en ond, säger Björn Grip gruppledare i landstinget.
Då skulle enligt honom ingen behöva stå tillbaka för en höjning av de ekonomiska förutsättningarna för den offentliga vården.
För det är den offentliga vården som vänstern vill trygga. Allas rätt till sjukvård oavsett tjocklek på plånbok.

<b>Slog hårt mot barnen</b>
Under 90-talet var det främst barn och ungdomar som tillhörde de stora förlorarna när den offentliga sektorn genomgick stora neddragningar. Det är bland annat den gruppen som vänstern nu vill prioritera tillsammans med äldre, psykiskt sjuka och funktionshindrade.
- Bernt Sköldestig (s) har varit inne på om inte även de så kallade fattigpensionärerna, liksom barn och ungdomar, ska ha rätt till avgiftsfri sjukvård. Jag tycker att han är inne på rätt väg och jag är öppen för samarbetsdiskussioner om han hör av sig, säger Björn Grip.

<b>Gemensam pott pengar</b>
Enligt vänsterpartiet krävs det inte bara mer pengar till vården, det krävs också ett gemensamt ansvar, likt beställarförbundet i Finspång.
- Det behövs en gemensam organisation där ingen kan skicka en människa vidare med hänvisning att det inte är vårt bord. Med en gemensam pott pengar kan heller ingen förlora eller tjäna på att ta hand om olika människor. Här skulle kommunen och landstinget samarbeta i en nämnd där folk inte bara åker runt i systemet utan där man faktiskt inom rimlig tid hittar en lösning, säger Björn Grip.
Att bota sjuka människor är en samhällsvinst, även om vinsten blir större om man lyckas med ett förebyggande arbete i stället.
- Det är många som fått känna av neddragningarna och de som tidigare haft det sämst ställt har fått det ännu sämre. Det är dags att ändra på det nu, säger Björn Grip.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om