Vann över kommunen - vägras ändå hjälp
Tore Johansson klarar sig inte själv efter en stroke 2002. Förra året beslutade kommunen att han inte längre skulle få ha personlig assistans. Det överklagade Tore hos länsrätten som gav honom rätt, men kommunen gå nu vidare till kammarrätten.- Det är kommunen som gjort fel och det ska inte Tore behöva lida för, menar hans fru Gun-Britt Johansson.
Tore Johansson och hans fru Gun-Britt kämpar för att han ska få behålla sina personliga assistenter som hjälper honom att kunna ha ett socialt liv, med vardagliga sysslor han inte längre klarar och med gymnastik. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
I december samma år beviljade omsorgsnämnden (numera socialnämnden) personlig assistans med 13 timmar per dag. Detta beslut skulle gälla under den tid som försäkringskassan utredde om han var berättigad till assistansersättning.
Vid kontakter med LSS-handläggaren fick Tore och Gun-Britt veta att det var viktigt att alla handlingar var klara innan hans 65-årsdag. Det var de också, men de skickades inte från kommunen till försäkringskassan förrän några veckor efter 65-årsdagen.
I oktober förra året beslutade så försäkringskassan att avslå Tores ansökan. Detta med motiveringen att den hade kommit in för sent, efter 65-årsdagen.
"Kommunen gjorde fel"
- Handlingarna kom inte iväg från kommunen. Det var de som gjorde fel, anser Tore Johansson.
Eftersom Tore inte fick någon assistansersättning beslutade kommunen i december förra året att Tore inte längre skulle få personlig assistans. Som skäl angavs att inga insatser hade påbörjats innan han fyllde 65 år och att hans behov kunde tillgodoses genom socialtjänstlagen (Det vill säga hemtjänst eller äldreboende). Det vill dock inte Tore eftersom hemtjänsten inte skulle kunna tillgodose de behov han har och äldreboende känner han sig för ung för. Gun-Britt menar att det aldrig framkommit att det hela gällde insatsernas början utan bara om att handlingarna skulle vara klara i tid.
- Det är konstigt också för insatserna kunde ju inte börja innan han hade någonstans att flytta. Lägenheten var ju tvungen att handikappanpassas först, påpekar hon.
Tore Johansson överklagade kommunens beslut till länsrätten.
- De har gjort fel så jag överklagade direkt, berättar han.
Rätt i länsrätten
I januari kom länsrättens beslut. Den anser att Tore Johansson har rätt till personlig assistans och att de skäl som kommunen angett inte är godtagbara för att neka honom en förlängning av de insatser som han tidigare har beviljats.
- Vad skönt, nu slipper vi det här, tänkte Tore och Gun-Britt.
Så blev det inte. Häromdagen kom nästa kalldusch. Kommunen har överklagat länsrättens beslut till kammarrätten.
- Vi visste ingenting om det och nu kommer oron igen. Jag vill bara att kommunen ska erkänna att de har gjort fel. Vi kommer att fortsätta kämpa, säger Gun-Britt Johansson.
Hjälp till socialt liv
Både hon och Tore påpekar hur viktiga de personliga assistenterna är för honom. De hjälper honom med gymnastik i hemmet flera gånger om dagen, de följer med honom till den viktiga sjukgymnastiken och de hjälper honom med de vardagliga sysslor han inte längre klarar av. De hjälper honom även att kunna ha ett socialt liv. Han vill komma ut och träffa folk och han vill kunna fortsätta följa med sina barnbarn på den idrott de är aktiva i. Han vill också kunna åka till husvagnen där han trivs så bra. Tores planer innan stroken var att han efter pensioneringen skulle bo i husvagnen så mycket som möjligt. Nu är hans personliga assistenter en förutsättning för att han överhuvudtaget ska kunna åka dit.