Vänlig personal - brist på individuell planering
Positiv kritik för att personalen är vänlig och tillmötesgående.Negativ kritik för att det saknas individuella planer. Det ger länsstyrelsen efter tillsynsbesök inom Hårstorpsgårdens hemtjänstområde.
Vid tillsynen har ett antal slumpvis utvalda hemtjänsttagare intervjuats och samtal har skett med enhetschefen och med personal. Den aktuella dokumentation som funnits har också granskats.
Rapporten efter tillsynen ger både positiv och negativ kritik. Negativt är att det inte finns några individuella planer. "Möjligheten för den enskilde att påverka insatsernas utformning upplevs som små. Att inte individuella planer utformas och används i arbetet är troligen en bidragande orsak till hemtjänsttagarnas upplevelse", skriver länsstyrelsen i rapporten.
Nöjda med städning
Det framgår dock att arbetet med målstyrda arbetsplaner snarast ska inledas. Positivt i rapporten är bland annat att de äldre tycker att de får ett trevligt och vänligt bemötande av personalen.
De äldre som har den nya matdistributionen, där mat levereras en gång i veckan, fick svara på frågor om det. De framförde synpunkter på matens kvalitet och tyckte till exempel att det var för mycket potatis, att den var dåligt kokt och att det fanns för lite grönsaker. Några tyckte att det var positivt att få välja bland olika maträtter. Åtta av dem som intervjuades hade larm och alla upplevde en trygghet med att ha det.
Nöjda med städning
Sedan i höstas utförs städningen av personal från kommunens internservice. En majoritet av de tillfrågade var nöjda med städningen, men flera kritiserade att de inte fick vara med och påverka datumet för nästa städtillfälle.
Bland personalen rådde de delade meningar om att städningen har tagits bort för deras del. Flera i personalen såg dessa tillfällen som en möjlighet till social kontakt och att kunna lära känna de äldre bättre.
I rapporten framgår också att ingen av de intervjuade känner till chefen som är ansvarig för verksamheten och endast en vet att de har någon ur personalen som kontaktperson. "Länsstyrelsen anser att kontaktmannaskapets innebörd och betydelse för den enskilde behöver tydliggöras", skrivs i rapporten.
Vidare påpekas i rapporten att hemtjänstpersonalen tar ett mycket stort ansvar för verksamheten, men att de också ger uttryck för en viss otillräcklighet.
Länsstyrelsen gör granskningen av äldreomsorgen i Östergötland utifrån ett brukarperspektiv. Den inleddes förra året och i år och nästa år kommer ett flertal hemtjänstdistrikt i länets kommuner att granskas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!