Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vandringspris förvandlades till dopskål i Slottskapellet

Ett vandringspris i en idrottstävling brukar finnas hos den som vunnit tävlingen. När Finspångs IK en gång tog hem ett pris skänktes det istället till Slottskapellet där det sedan dess används som dopskål.

Lilla Maja Rydell är ett av alla Finspångbarn som är döpt i Slottskapellet där dopskålen är lite ovanlig, det är ett vandringspris i en idrottstävling.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Lilla Maja Rydell är ett av alla Finspångbarn som är döpt i Slottskapellet där dopskålen är lite ovanlig, det är ett vandringspris i en idrottstävling. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

FINSPÅNG2004-01-20 06:00
Många av Finspångsborna är döpta i Slottskapellet.
- Man får välja var man vill ha dopet, men de flesta väljer Slottskapellet eftersom det är tradition.
- De är döpta här själva och vill att barnen också ska bli det och så är det lagom stort här, säger Christer Mobeck, kyrkoherde i Risinge församling.
De flesta döpta Finspångsbor är därmed också döpta i vatten som hällts i en dopskål av den lite ovanligare sorten, det är nämligen ett vandringspris i en idrottstävling.

Ett vandringspris
- Det måste vara ovanligt att man har ett idrottspris som dopskål, tror Christer Mobeck.
Det som numera är en dopskål var en gång i tiden ett vandringspris i "Norrköping runt" , en löpningstävling i alléerna i staden. När Finspångs IK för gott tog hem priset skänktes det till Slottskapellet. Året det skänktes var 1933. Runt priset, numera dopskålen, kan man läsa vilka som en gång i tiden har vunnit tävlingen .
En gång stals skålen, men den hittades senare om kom tillbaka till sin plats i Slottskapellet.
Dopfunten skänktes till Slottskapellet några år senare, 1944. Detta av den dåvarande disponenten Lindblom i samband med att hans dotter döptes.
Dopfunten är av sandsten och är gjord så att dopskålen, eller vandringspriset, passar exakt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om