Den nya boken Nattlyktan, som är en del av fantasyserien Kampen om Tusenvärld, har elever på Viggestorpsskolan bidragit till.
Det stod klart när en nationell tävling avgjordes där skolor från hela Sverige varit med. Flera hundra elever från mer än 25 skolor deltog i tävlingen och 40 vinnare plockades ut.
Julius Gustafsson, Ebba Karlsson, Alice Edqvist, Svea Jansson Kreutz, Ebba Rönnbäck och Edwin Antell Söderbergs dikter blir en del av antologin och alla sex blir utgivna författare. Hanen Ghassams teckning var en av vinnarna i illustrationsdelen och hon blir utgiven som illustratör.
Läraren Malin Hasslmayr tror att en speciell faktor ligger bakom framgången.
– Många valde att skriva dikter. Innan tävlingen fick eleverna en uppgift att skriva en dikt om att bli tonåring, det var då någonting hände för flera. Vi pratade inför vad en dikt är men jag gav bara instruktionen att de var fria att skriva som de ville. Det släppte för många, och att läsa de här dikterna där de förmedlar sina känslor var väldigt starkt, säger hon.
Det verkar haft effekt på många.
– Många av föräldrarna och inklusive mig själv såg faktiskt inte det här komma. Det är inte riktigt något vi sett hos flera av eleverna tidigare men här hände något. När beskedet om vilka som vunnit kom blev jag väldigt glad och det gällde föräldrarna också.
Dikterna eller illustrationerna skulle ha en koppling till själva boken Dunkelstjärnan som eleverna läst under våren.
Dunkelstjärnan handlar om tolvåriga Julia, hennes lillebror Edvin och flyktingpojken Kasir. Uppgiften var att skriva eller måla utifrån någon av karaktärernas perspektiv. Det blev minst sagt lyckat för Viggestorpsskolans elever i årskurs sex.
De nyutgivna författarna och illustratörerna har satt sig runt ett bord i sitt klassrum och berättar om när de fick beskedet.
– Det kändes först omöjligt att vinna tävlingen, när man visste att så många andra var med trodde jag aldrig att jag skulle vinna, säger Ebba Rönnbäck.
– Jag blev mest förvånad, men också stolt att det gick så bra, säger Julius Gustafsson.
Trots att de inte föredrar fantasy-genren säger flera att boken var medryckande och att de kunde relatera mycket till de känslor som karaktärerna upplevde i boken.
– Det var som att man levde sig in i berättelsen, den var väldigt välskriven, säger Alice Edqvist.
Lärde ni er något från boken?
– Om man kämpar tillräckligt mycket för något så går det alltid vägen, säger Ebba Karlsson.
Nu går det alltså att läsa elevernas dikter i boken Nattlyktan.
– Det känns lite pinsamt kanske, det är personliga dikter och att vem som helst kan läsa dem är speciellt, säger Svea Rehnberg Kreutz.
Hanen Ghassam valde att illustrera sin tolkning av boken i stället för en dikt. Hennes teckning föreställer Julias öga och dunkelstjärnan som reflekteras i pupillen.
– Jag tycker om att rita så det var ganska självklart för mig att göra det, säger hon.
Vad betyder det att teckningen ges ut i en bok?
– Jag fick bekräftat att det är något jag faktiskt är bra på och, man får lust att göra det ännu mer.
Ebba Rönnbäck berättar att hon gillar att skriva men att det inte är något hon kommer att satsa på i framtiden.
– Men det är coolt att bli utgiven i en bok, det trodde jag aldrig, säger hon.