2020 minskade Finspångs kommuns befolkning med 147 personer. Nya uppgifter från Statistiska Centralbyrån för 2021 visar istället att befolkningen har ökat med 124 personer.
– Ökningen ligger i linje med hur det har sett under en längre period, förutom under 2020. Den här siffran kan ha påverkats av pandemin. Personer som funderat på att flytta till en naturnära, mindre ort har i och med pandemin vågat ta steget. Finspång som ort har dragit vinstlotten, betonar Anna Lövheim, verksamhetsledare, Tillväxt Finspång.
Vid årsskiftet bodde 21 889 invånare i kommunen. Ökningen beror framförallt på inflyttning. 1 167 personer flyttade till kommunen under förra året, medan 1 014 flyttade från orten.
– Vi märker av ett ökat intresse för att bosätta sig här. Det är högt tryck på bostäder. Huspriserna är lägre jämfört med Norrköping och Linköping och du får mycket yta för pengarna här.
Anna Lövheim understryker att föregående års minskning kan ha berott på tillfälligheter.
– Det är glädjande att intresset för att flytta hit återigen ökar.
Hur ska ni göra för att få ännu fler att bosätta sig här?
– Vi i Tillväxt Finspång jobbar med att marknadsföra platsen Finspång. Detta görs i kombination med kommunens jobb att ta fram fler detaljplaner, så att det skapas mer bebyggelse. Det behövs byggas nya bostäder och komplettera befintliga områden, som till exempel gamla lasarettsområdet.
Hur ser ni på kommunens mål att nå 30 000 invånare år 2035?
– Det är vår ledstjärna och en högt satt ambition. Vi vill växa, sedan är det viktigt att tänka på att det är en vision, riktlinje, som är viktigare än själva siffran, säger Anna Lövheim.
Hon nämner flera delar som det arbetas med för att Finspång ska växa: besöksnäring, handel, kompetensfrågor, bostad och exploatering.
– Finspång ligger i vinnarhålet efter pandemin. Vi har exempelvis världsledande industrier, som Siemens och Gränges och vi har Mo Gård med sin spetskompetens. Det finns många spännande jobb och karriärmöjligheter i kommunen. Det är viktigt att inte marknadsföringen sker för sig, utan att vi kan göra en samlad marknadsföring av allt som finns i Finspång.
Vad händer närmast i Tillväxt Finspångs arbete?
– Vi behöver komma igång igen efter två års pandemi, med fysiska möten, event, branschvård och besöksnäringsprojekt, konstaterar Anna Lövheim.