Vallonbygdens nya chefer
FINSPÅNGDet är mycket nytt på Vallonbygden.Två nya chefer, Jan-Åke Jonsson och Kenneth Lorenzby. Flera kommunala byggnader att förvalta och nya inslag i kampanjen för att locka unga hyresgäster.Eftersom bolaget från nästa år ska sköta all fastighetsskötsel i centralorten, kommer det också att bli nyanställningar.
Jan-Åke Jonsson, byggchef, och Kenneth Lorenzby, ansvarig för de kommunala fastigheterna. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
Kenneth Lorenzby som har arbetat på Vallonbygden i ungefär två månader, har huvudansvaret för denna del av Vallonbygdens verksamhet. Affärsområde 2 som det heter i Vallonbygdens interna organisation. Affärsområde 1 utgörs av lägenhetsbeståndet, och det ansvarar vd Matias Lindberg för.
<b>Byggchef</b>
Jan-Åke Jonsson är ny byggchef, med ansvar för alla projekt - både för lägenheter och övriga fastigheter. Det närmaste stora projektet kommer att bli upprustningen av simhallen. Sedan tidigare pågår renoveringar av lägenheter i Ekkällan och Lövdungen.
- Jag är från Norrköping och pendlar till Finspång, berättar han.
Jan-Åke Jonsson har tidigare arbetat som konsult och projektledare inom bygg- och fastighetsbranschen, närmast på Sycon teknikkonsult, som tidigare var dotterbolag till Sydkraft.
Kenneth Lorenzby kommer från Tranås, och hade aldrig varit i Finspång innan han började jobba här. Han har fortfarande sitt hem i Tranås, dit han veckopendlar. Han har alltid arbetat inom fastighetsbranschen, bland annat på Tranås kuranstalt. Han började arbeta på Vallonbygden för två månader sedan.
- Det var den organisation som Vallonbygden valt, med uppdelningen på affärsområden som lockade mig, säger han.
<b>Sköter alla hus</b>
Nyligen har Vallonbygden beslutat sig för att själv ta hand om fastighetsskötseln i centralorten. Avtalet med Riksbyggen som haft han om fastigheterna på östra delen av Finspång är uppsagt. Beslutet är ett led i bolagets satsning på att utveckla kontakten med sina hyresgäster.
- Att ha egen personal är ett socialt värde. 13 personer ska arbeta med fastighetsskötseln, uppdelade på områden i Finspång. Hyresgästerna ska känna igen Vallonbygdens personal.
<b>Långsiktig satsning</b>
Det är en långsiktig satsning, i kampen om hyresgästerna. Sex nya tjänster behövs anställas när Vallonbygden inte längre köper tjänster av Riksbyggen. Rekryteringen har inte inletts ännu, det är först till kommande årsskifte som förändringen genomförs.
När det gäller ytterområdena är det dock entreprenör som gäller, även i fortsättningen. Anledningen är de långa avstånden gör det för dyrt att ha egna anställda.
- Vi kan inte skicka personal från centralorten på en felanmälan i Hävla till exempel. Det blir ineffektivt. När det gäller ytterområdena är det bäst med entreprenörer, gärna lokala.
<b>Nya val </b>
När det gäller lägenheter så har Vallonbygden i dagarna gått ur med en förändring av sitt så kallade ung-koncept. Det infördes för tre år sedan och har nu uppdaterats. Erbjudandet gäller hyresgäster mellan 18 och 27 år. Det gäller numera i hela Finspång och i grunden finns maxhyra och kort uppsägningstid. Dessutom finns ett antal frival att välja mellan enligt principen ett val per rum. Busskort, bredband, tv-licens, pc, elräkning är exempel på frival.