Vallonbygdens gäster bor dyrt
Hyresgästerna i Finspång har den fjärde högsta genomsnittshyran i länet. Linköping, Norrköping och Söderköping har högre. Övriga östgötakommuner har lägre. Drygt 740 kronor per kvadratmeter betalar Vallonbygdens hyresgäster i år.
740 kronor per kvadratmeter kostar det i genomsnitt att bo i hyreslägenhet i Finspång, till exempel på Nyhem. Foto: Titti Olovsson/Arkiv
Foto:
Hyresgästföreningen, HSB, Fastighetsägarna, Riksbyggen och Sabo (allmännyttan) har under tio år undersökt avgifterna för fjärrvärme, el, vatten och avlopp samt avfall i flerfamiljshus.
Fjärrvärmen är den tyngsta posten när det gäller taxor och avgifter. Generellt kan man säga, att lägsta fjärrvärmekostnaden är lägre på orter där fjärrvärmen har funnits länge.
Tredjedel
Värme, vatten, el och avlopp utgör i genomsnitt en tredjedel av hyran. I Finspång är den sammanlagda kvadratmeterkostnaden för värme, el och andra faciliteter 246,47 kronor. Det är en ökning med 1,9 procent jämfört med förra året.
Årets genomsnittliga kvadratmeterpris inom Vallonbygden är 741,42 kronor. Kostnaden för vatten och annat är en dryg tredjedel här. Lägst kvadratmeterpris betalar hyresgästerna i Ydrebostäder: 625,82. Högst är kostnaden i Linköping: 784,81. I Norrköping är genomsnittskostnaden 778,20. Priserna gäller alltså de allmännyttiga bostadsbolagen.
Även om alltså de sammanlagda avgifterna och taxorna utgör i genomsnitt en dryg tredjedel av hyrorna, är sambandet inte helt enkelt. I Linköping, som alltså har högsta kvadratmeterpriset, är totalkostnaden för värme, vatten etc lägst i länet, enligt Husknutens redovisning.
Det finns flera faktorer som spelar in på hyrans storlek. Många nybyggda lägenheter drar upp hyresnivån. Det gör också ett stort antal tomma lägenheter på en ort. Om kommunen kräver hög avkastning av sitt bostadsbolag kan hyrorna skjuta uppåt.
Hyresnivåer
- För Finspångs del kan nog de tomma lägenheterna som bolaget hade tidigare fortfarande påverka, bedömer Erik Malmberg på Hyresgästföreningen region öst. Andelen tomma lägenheter har minskat med försäljning och rivning, men det kostar också.
Husknutens redovisning gäller de allmännyttiga bostadsbolagen. Erik Malmberg tror att för Finspångs del skulle utfallet bli ungefär detsamma även om man räknade med de privata företagen.
- Hyresnivåerna är ungefär desamma.