Vallonbygden vill höja hyror med 3,5 procent
Tre och en halv procents hyreshöjning nästa år. Det kräver det kommunala bostadsbolaget Vallonbygden.Tekniska Verkens höjningar av vatten och värme är en orsak.
Nu inleds hyresförhandlingarna om Nyhem och Vallonbygdens övriga fastigheter. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
På torsdagen hade Vallonbygden och Hyresgästföreningen ett första möte, då budet lämnades. Något motbud har inte Hyresgästföreningen lämnat ännu.
- Vi fick budet vid för träff idag. Nu ska vi läsa igenom det noga och jobba med det, säger Clas Rydgren, Hyresgästföreningens förhandlare..
Höjda taxor
Vallonbygdens vd Matias Lindberg säger att det bl a är taxehöjningar som ligger bakom kravet på höjningar.
- Tekniska Verken kommer att höja taxorna på vatten och avlopp, fjärrvärme och sophämtning.
Utöver detta väntas en kraftig höjning av priserna på vitvaror som kyl, frys och spis.
- Det beror på läget på världsmarknaden. Det påverkar Vallonbygden eftersom vi byter ut vitvaror i vissa områden.
För de lägenheter där hyresgästerna själva betalar uppvärmningen, har Vallonbygden begärt en höjning på två procent.
Den modell som kallas Rättvis hyra och som börjat införas i Norrköping, kommer upp i hyresförhandlingen. Rättvis hyra innebär kortfattat att hyrorna balanseras mellan olika områden.
Området, lägenhetens standard, läget, tillgången till service är faktorer som vägs in. Systemet genomförs successivt och i Norrköping har det lett till att vissa områden fått sänkta hyror, vissa har fått höjda.
- Vi vet att det finns obalans inom områden och mellan områden, säger Matias Lindberg. En del felaktigheter inom områden har rättats till, t ex på Tegelbruket, men det finns fortfarande en del kvar. Vi är positiva till modellen.
Uppsagt avtal
Förra året sade Vallonbygden upp avtalet om boendeinflytande och fritid. Det slutar gälla vid årsskiftet. Avtalet handlar om cirka 600 000 kronor per år, 300 kronor per hyresgäst. Pengarna finansierar bl a Hyresgästföreningens kontor i Finspång och används till aktiviteter i de olika bostadsområdena.
Pengarna ligger på hyran för alla hyresgäster och har inget att göra med om man är medlem i Hyresgästföreningen eller om man utnyttjar fritidsaktiviteterna.
- Vi är inte beredda att teckna ett liknande avtal i dag, säger Matias Lindberg, men däremot är vi öppna för andra varianter av aktivitetsstöd.
Aktiviteter
Clas Rydgren säger att han inte tror att hyresgästerna vill att barn- gårds- och mötesaktiviteterna plötsligt ska upphöra. Han ser också en koppling till Rättvis hyra.
- Rättvis hyra kan inte genomföras utan ett stort engagemang från hyresgästerna. Finns inga möteslokaler eller nånting så blir det svårt att genomföra, säger han. Inte omöjligt, men svårt.
När det gäller Vallonbygdens bud säger Clas Rydgren:
- Ännu kan vi inte säga något konkret. Det är helt klart att bolaget har ökande kostnader, men det ska bl a vägas mot förra årets vinst. Förhandlingar inleds om några veckor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!