Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vallonbygden säger nej tack till mobilmaster

FINSPÅNG
Det blir inga master och antenner inom 3G-utbyggnaden på Vallonbygdens fastigheter. Det beslutade en enig styrelse igår.

Finspång2003-02-27 00:00
Det är företaget 3GIS som ansökt om att få sätta upp master på två av Vallonbygdens fastigheter, en på Tegvägen 9 och en på den gamla panncentralen på Dunderbacken. Men nu avvisar Vallonbygden alltså båda ansökningarna.
- Vi har utgått från de synpunkter vi fått från hyresgästerna och andra när vi har fattat beslutet. Att vara lyhörd inför hyresgästerna är grunden för ett allmännyttigt bostadsföretag och vi har fått mängder av brev och telefonsamtal från oroliga människor, säger Gun Axelsson ordförande i Vallonbygdens styrelse.

<b>Förlorar hyresgäster</b>
Hyresgäster har hört av sig och berättat att de inte tänker bo kvar om masterna sätts upp och om många hyresgäster gör verklighet av det kan det bli en dyr historia för Vallonbygden.
- Den ekonomiska ersättning vi skulle fått för masterna har vi satt i relation till bland annat vad det skulle kosta oss att ha tomma lägenheter eller oroliga hyresgäster, säger Gun Axelsson.
Hon menar dock att det är viktigt med den tekniska utvecklingen men att man i dagsläget vet för lite om vilka effekter strålningen från antenner och master har.
_ Det finns en osäkerhet kring strålningen, vi vet inte hur farlig den egentligen är.

<b>Strålning ändå</b>
Riksdagens beslut om att 3G ska vara utbyggt och nå 99,98 procent av befolkningen innan utgången av 2003 står fast och att Vallonbygden nu beslutat att avslå master på sina fastigheter innebär inte att finspångsborna kommer att utsättas för mindre strålning. Antennerna placeras bara någon annanstans.
- Det är vi medvetna om, liksom att det kan vara känsligt för ett affärsdrivande bolag som Vallonbygden. Men vi ville ändå inte medverka till att master placeras nära ett dagis och styrelsen var helt enig i sitt beslut, säger Gun Axelsson.

<b>Efterlyser policy</b>
Redan innan beslutet togs beklagade hon att inte Finspångs kommun, likt flera andra kommuner, fattat en policy kring frågan. Exempelvis har andra kommuner en policy att inte ge bygglov för master och antenner i närheten av dagis, skolor och äldreboenden. Om en sådan policy är på gång i Finspång vet Gun Axelsson inte.
- Nu har i alla fall Vallonbygden sagt nej.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om