Förändringarna gäller bland annat aktivitetsbidraget, som vid årsskiftet delas in i kategorierna barn och unga, folkhälsa samt sociala aktiviteter. Ersättningen för aktiva flickor höjs. Det gynnar Lotorps IF, som lockar fler tjejer än killar.
– Allt som kan sponsra att vi får med oss och fokuserar på fler tjejer tycker jag är positivt. Jag tror också att klubbar med jämlik fördelning, både i styrelserum, bland ledare och även bland utövare blir mer samhällssympatiska föreningar, säger ordförande Anders Molund.
Lotorp startade sitt första damlag för 50 år sedan och har spelat i allsvenskan. Spelare har sedan blivit ledare, vilket han tror har betytt mycket.
Föreningar med få tjejer ska inte få mindre betalt, men de med många får mer.
– Jag ser det som positivt och tror att det innebär att fler kommer att vara intresserade av att ha en tvåkönad verksamhet.
Samtidigt finns risken att förändringen leder till att de förlorar tjejer till andra föreningar.
– För 15 år sedan hade vi ett samarbete med Finspångs FK, just för att om FFK skulle starta upp en tjejverksamhet så skulle nog Lotorps tjejverksamhet dö. Då körde vi gemensamt i ett par år och sedan kom tjejerna upp till Lotorp. Det var alla överens om.
Han ifrågasätter klubbar som inte alls får ihop flicklag.
– Det finns lika många flickor som pojkar så teoretiskt borde lika många lag finnas, säger Anders Molund.
Torstorps IF hör till dem som inte får ihop några flicklag.
– Vid en första anblick förefaller det märkligt att premiera olika, men om det skulle leda till att fler flickor blir aktiva i föreningslivet är det såklart positivt, säger Per Strannelid, ledamot i styrelsen.
– Om intresset ökar kan det mynna ut i flicklag, det är vår målsättning.
Däremot tror de att de kommer att gynnas av andra delar av aktivitetsbidraget. Bland annat har de ett "old boys"-lag med deltagare mellan 35 och drygt 80 år.
– Det här kan ge oss möjlighet att bredda verksamheten, säger ordförande Jan Schmidt.
Föreningen har varit pådrivande i att förändra anläggningsbidraget. I dag bygger det på hur stor anläggning, exempelvis antal fotbollsplaner, föreningen har. Från och med årsskiftet kommer föreningar med hög aktivitet att premieras.
– Det känns jättebra, säger Per Strannelid.
Ryttarkamraterna gläds åt de nya tydligare reglerna som ger dem möjlighet att bidra till Finspångs utveckling.
– Jag får mycket idéer kopplat till att vi är en förening som till störst del möter unga tjejer och vi vet att det framför allt är deras ohälsa som ökar i samhället. Inte bara för att vi får mer pengar för tjejer utan också delen om sociala aktiviteter. Under alla lov har vi till exempel aktiviteter som vi kan se bidrar till en meningsfull fritid för unga, inte bara hästrelaterade. Det handlar om att umgås och ha kul hos oss, säger Isabell Hellerstedt, vice ordförande.
De hade gärna sett fler pojkar och män, än de fyra procent medlemmar de har i dag.
– Men vi är stolta över att vi är en sport som finns för tjejer i så stor utsträckning.
Bidragsdelen folkhälsa kan också gynna dem.
– Vi har samarbete både med privatpersoner och Mogård, där vi har personer med funktionsvariationer som rider hos oss. Vi har blivit sponsrade med en jättefin handikappslift av föreningen Odd fellow. Vi har stora förutsättningar för att öka vår verksamhet som är riktad mot personer med funktionsvariationer, säger Isabell Hellerstedt.