Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Välbesökt 125-års jubileum

I lördags fyllde lasarettet i Finspång 125 år. Många var de som ville vara med och fira.
- Vi älskar vårt lasarett! säger besökaren Birgitta Wickström.

Bengt Wickström passade på att få midjemåttet mätt av dietisten Jenny Lindqvist när lasarettet firade 125 år. Han klarade testet med sex centimeters marginal. Jag är nöjd, säger han.
Foto: Carolina Häggkvist

Bengt Wickström passade på att få midjemåttet mätt av dietisten Jenny Lindqvist när lasarettet firade 125 år. Han klarade testet med sex centimeters marginal. Jag är nöjd, säger han. Foto: Carolina Häggkvist

Foto:

FINSPÅNG2005-10-03 06:00
Det riktigt myllrade i korridorerna på lasarettet i lördags när det var öppet hus 125-årsdagen till ära. Personalen var förvånad över att så många ville vara med och fira.
- Jag trodde inte det skulle komma så mycket folk på en gång. Jag har pratat mig svettig så jag är nöjd, säger distriktssköterskan Katarina Sjöberg, som informerade om influensavaccin.
Birgitta och Bengt Wickström var två av jubileumsbesökarna. De passade på att få sina midjemått mätta av dietisten Jenny Lindqvist. Båda klarade testet med god marginal.
Hemligheten är morötter och hårt bröd, avslöjar Birgitta.

Då, nu och sen
- Vi älskar vårt lasarett så mycket! Här har våra tre söner fötts. Nu håller vi tummarna, säger Birgitta.
Enligt ett rullande schema föreläste verksamhetscheferna Rolf Hässler och Magnus Oweling, samt socialförvaltningens chef Britt-Marie Ellersten, om sjuvården och lasarettet i Finspång i går, i dag och i morgon.
- Vi hade fördelen att komma hit när det var kaos. Det gav oss en möjlighet att fundera på hur vi skulle vilja ha det, säger Rolf Hässler, om gårdagens lasarett.
Sedan presenterades en lista över vad man i dagsläget är stolta över. Det är bland annat telefonrådgivningen, jourverksamheten dygnet runt, att det finns specialfunktioner kopplade till lasarettet och att det finns psykiatrikompetens i huset.

Lasarettet 2030
- 2030, hur är det med lasarettet i Finspång då? frågar Magnus Oweling.
- Det är borta, ropar en kvinna i publiken.
Det är det inte, lovar Oweling. Men då kommer det inte längre att heta närsjukvård, utan vården i Finspång, VIF. Nyckelordet är samarbete. Specialister ska göra regelbundna besök och det ska kombineras med utökad vård i hemmet.
- Jag tror att man ibland inte åker till Linköping eller Norrköping, utan man kanske åker till Paris för sitt specialbehov, säger Rolf Hässler.
Publiken ser skeptisk ut, men lugnas av att den första kontakten vid hälsoproblem ska vara lasarettet i Finspång. Vård och behandling ska ske lokalt och bara väldigt speciella fall ska remitteras utanför Finspång.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om