Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Utvecklar hjärteprojektet – från karantän på paradisön

Simon Gram, från Finspång, befinner sig just nu i karantän i ett hotellrum på Barbados. Tråkigt? Kanske, men också ett bra tillfälle att jobba vidare med sitt andra stora intresse – appen Vegofy som växer mer och mer.

Simon Gram är just nu på Barbados, där han befinner sig i sitt arbete som resemontör på Siemens. Just nu sitter Simon dock i karantän och arbetar mest med appen Vegofy.

Simon Gram är just nu på Barbados, där han befinner sig i sitt arbete som resemontör på Siemens. Just nu sitter Simon dock i karantän och arbetar mest med appen Vegofy.

Foto: Privat

Finspång2020-09-18 14:00

Simon arbetar som resemontör på Siemens och är på Barbados för jobb. En vecka i karantän har förlängts med ytterligare en.

– Jag hade hellre arbetat med det jag ska och surfat på ledig tid, det är så otroligt fina vatten här i Karibien. Men en person i vårt sällskap visade sig vara smittad av corona och då fick vi karantän i en vecka till, berättar han.

Under karantänen på paradisön arbetar Simon en hel del med appen Vegofy som han är med och utvecklar. 

– Vi är en grupp entusiastiska veganer som hela tiden utvecklar en app som gör det lättare för folk att kunna äta en växtbaserad kost. Med hjälp av appen scannar kunden produkter och ser direkt om de är veganska eller inte. Appen skapades när grundarna, liksom jag själv, upplevde svårigheter när vi blev veganer och ville göra det enklare för andra personer att gå över till den livsstilen. Extra svårt är det i början och speciellt när man är ute och reser.

Simon blev vegan för tre år sedan.

– Jag tror starkt på idén att göra det lättare att äta växtbaserat. Det ligger i tiden och själv mår jag mycket bättre sedan jag bytte kosthållning.

Simon förklarar att det kan vara svårt att veta om en vara är vegansk eller inte.

– Av egen erfarenhet vet jag att det är det ganska svårt att veta vad man ska undvika. Det finns till exempel, derivat från mjölk, vasslepulver och vassle, som man kanske inte har så bra koll på och undrar vad det är. Det finns en del E-ämnen som kan vara både från djur och växter, och vi har redan granskat detta med tillverkaren så man kan vara säker. Kakor kan generellt vara svårt att avgöra om det är veganskt, då de innehåller E-nummer eller andra lustiga namn som man kanske inte är medveten om i början.

Vegofy ägs av ett internationellt bolag med huvudkontor i Sri Lanka. 

– Just nu har vi cirka 3 000 användare. Målsättningen är att få många fler att använda appen både i Sverige och internationellt. 

Simon verkar nöjd med sin ovanliga arbetskombo som resemontör och apputvecklare.

– Jag trivs väldigt bra med min tjänst på Siemens och jag har hittat ett sätt att kombinera mina två jobb. Jag gillar att resa och det är även intressant att se hur veganismen växer runt om i världen, samt hur man skulle kunna hjälpa folk att äta mer veganskt, förklarar Simon från balkongen på Barbados.

Karta: Barbados
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!