Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Utställningen som väcker tankar

En utställning som väcker tankar och tar med besökarna från ett historiskt perspektiv till att utmana dagens fördomar.

Invigning. Jan-Erik Svenblad, kassör i Borggårds Folkets hus, Leila Parkko, ABF, och elever som deltog på toleransresan var med på invigningen.

Invigning. Jan-Erik Svenblad, kassör i Borggårds Folkets hus, Leila Parkko, ABF, och elever som deltog på toleransresan var med på invigningen.

Foto: Magnus Johansson

FINSPÅNG2018-03-08 19:00

I onsdags eftermiddag invigdes utställningen "Anne Frank – Om jag bara får vara mig själv" i Bildningen.

Utställningen har sin utgångspunkt i Anne Franks liv och utforskar identitet, fördomar och synen på varandra.

– Målet med utställningen är att väcka tankar, att komma ihåg vad som hände och sätta in det i dagens sammanhang. Reflektera över hur det ser ut med fördomar i dag och hur vi behandlar varandra, säger Jan-Erik Svenblad, kassör i Borggårds Folkets hus, som är arrangör.

ABF, Finspångs kommun och Föreningen Doverstorps Flyktingläger är medarrangörer till utställningen, som är indelad i två delar, en med historik och en med nutidsperspektiv.

– Det är bra med utställningen, för den leder till diskussioner. Den visar både hur det såg ut då och hur det ser ut i dag, säger Leila Parkko, ABF, som klippte invigningsbandet.

Joakim Svensson, elev på Bergska gymnasiet, var en av eleverna som deltog vid toleransresan till Anne Franks hus i Amsterdam i slutet av förra året. I samband med invigningen berättade han om resan.

– Det var en speciell upplevelse att vara i Anne Franks hus. Det som gjorde starkast intryck var att allt blev så tyst när vi var där inne. Det var svårt att ta in, man fattade inte att man var där på riktigt, betonar Joakim Svensson.

17-åringen och de övriga eleverna som deltog på toleransresan har gjort en monter med lästips och olika saker från resan, som går att beskåda i Finspångs bibliotek.

– Det var en väldigt rolig resa. Jag är glad att jag följde med. Man blir en klokare person. Om man får chansen att följa med på en sån här resa, ska man absolut ta den. Dessutom är Amsterdam en kul stad, konstaterar Joakim Svensson.

Genom berättelsen om Anne Frank följs hur en enskild person drabbades av fördomar och en rasistisk människosyn under Förintelsen.

– Hon berättar i dagboken om hur väldigt tacksam hon var för varje dag som familjen överlevde i gömstället. Hon hoppades hela tiden att det förbannade kriget snart skulle vara slut. I utställningen visas att människor har förmågan att dela in varandra i grupper, understryker läraren Anna Hellerstedt.

Utställningen är gjord i Holland, men översatt i Sverige. Den är ett samarbete mellan Anne Frank House i Nederländerna och Forum för levande historia.

Anne Frankutställningen visas i Finspång i en vecka, sedan ska den vidare till Motala.

Anne Frank

Var en judisk flicka, som blev internationellt känd för sin dagbok, som skildrar hennes upplevelser under den tyska ockupationen av Nederländerna under andra världskriget.

Hon flyttade med sin familj till Amsterdam 1933 sedan nazisterna hade tagit makten i Tyskland, men kunde inte lämna Nederländerna på grund av den tyska ockupationen som inleddes i maj 1940. När förföljelsen av judar intensifierades beslutade familjen att gå under jorden. De gömde sig i faderns kontorsbyggnad från juli 1942. Efter två år förråddes de och fördes till transitlägret Westerbork. Efter att ha varit fånge i Auschwitz i omkring två månader kom Anne Frank slutligen till Bergen-Belsen, där hon avled av fläcktyfus 1945, endast några dagar efter systern Margots död.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om