Utställning om glömd sjukdom
FINSPÅNGPå 50-talet drabbades Sverige av den senaste polioepidemin. Det är länge sedan och därmed har många glömt bort sjukdomen. För att ge hjälp att minnas och för att öka kunskaperna ordnas just nu en utställning om polio på Finspångs lasarett.
- Vi som fick polio på 40- och 50-talet har kunnat leva ett normalt liv ända till nu då vi börjar få sena effekter av polion som till exempel muskelsvaghet, berättar Krister Billkvist.
<b>Kunskaper försvunnit</b>
Polio är en virussjukdom som angriper ryggradens nerceller.
- När några muskler inte har fungerat har vi använt de andra musklerna och då har de blivit utslitna i dag, säger Krister Billkvist.
I skärmutställningen med text och bild berättas historisk fakta om polion och ges information om situationen i dag.
- Eftersom sjukdomen har försvunnit har också kunskaperna försvunnit. Det ingår inte heller längre i utbildningar att lära sig om polio. Vi behöver få hjälp även i dag med olika hjälpmedel till exempel, säger Krister Billkvist.
- Vi vill också vända oss till invandrare i Sverige för där finns det de som har polio, tillägger han.
I mitten av 1950-talet infördes poliovaccination i Sverige och det är därför sjukdomen försvunnit. I landet finns det dock mellan 15 000 och 20 000 personer, varav cirka 1000 i Östergötland, som, liksom Krister Billkvist, har sviter av polion. I fattiga länder i världen härjar fortfarande sjukdomen.
I samband med vandringsutställningen, som har funnits eller kommer att finnas på lasarett och bibliotek runt om i Östergötland, hölls i förra veckan en föreläsning på lasarettet av prästen Dag Bjärnhall. Temat var Varför skulle just jag drabbas? och handlade inte bara om polio utom om sjukdomar i allmänhet.
Vandringsutställningen finns på lasarettet till och med fredag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!