Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Utredningsenheten fyllde 1 år - det var värt att fira

Det är kommunen som driver den. Men personalen kommer både från Närsjukvården och kommunen.
I går fyllde utredningsenheten ett år. Det firades med tårta och kaffe.

Personal från både landstinget och kommunen arbetar på utredningsenheten som i går firade ett år.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Personal från både landstinget och kommunen arbetar på utredningsenheten som i går firade ett år. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

FINSPÅNG2004-04-16 06:00
Utredningsenheten ligger på våningsplan fyra i före detta Sergelsgården. Här finns ett antal platser för korttidsvistelse, där främst äldre kan återhämta sig efter sjukhusvistelse. Samtidigt utreder kommunens bitståndshandläggare i samråd med sjukvården vilka behov av stöd den enskilde gästen har och vilken typ av boende som passar bäst.
- Utredningsenheten ger bättre förutsättningar för den enskilde att få rätt nivå på stödet, säger enhetschef Anna Creutz.
Begreppet medicinskt färdigbehandlad som användes tidigare, kunde ibland innebära problem. När person vårdats färdigt för sin åkomma är denne kommunens ansvar. Fanns då ingen plats på äldreboende kanske patienten var kvar på sjukhuset och kommunen fick betala. Eller skickades hem för att snart komma tillbaka.

Utreds i lugn och ro
Med utredningsavdelningen slipper man den situationen, betonar Anna Creutz, sjukgymnast Åke Alm och undersköterska Marita Pettersson.
- Den enskildes situation utreds i lugn och ro. Han eller hon får träning och återhämtning.
En administrativ fördel är att systemet med att kommunen betalar för platser till lasarett inte längre behövs, i och med att landsting och kommun samverkar kring personalen.

Bistånd
På enheten finns också viss rehabilitering och viss palliativ vård (vård i livets slutskede). Men det är utredningsverksamheten som dominerar.
På utredningsenheten finns åtta platser som fördelas av kommunens biståndsbedömare. Dessa är dygnet runt-platser, där personer vistas kortare eller längre tid. Dessutom finns två dagplatser där det inte krävs biståndsbeslut.
- De platserna är till bland annat för avlastning och de kan sökas direkt av dem som vill ha dem, säger Anna Creutz.
Information om dessa platser går ut via bl a hemtjänsten och biståndshandläggarna.
På utredningsenheten arbetar nio undersköterskor och en sjuksköterska. Läkare kommer till enheten varje vecka. Varje vecka har biståndshandläggare och personalen en träff. När den enskilde gästen lämnar utredningsenheten görs en vårdplan upp i samråd med bl a hemtjänsten.
- Den täta kontakten vi har med varandra fungerar jättebra, säger Marita Pettersson, som trivs väldigt bra med sitt arbete på utredningsenheten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om