En man krossade rutorna och klev klockan 05.30 på måndagsmorgonen in i den stängda Coopbutiken, Östermalmshallen. Närboende slog larm, det gjorde också butikens säkerhetsanordningar.
En man stod inne i butiken med en öl i ena handen och en cigarett i den andra. Han la sig direkt på golvet och gav sig självmant när polisen kom till Östermalmshallen.
Butiksföreståndare Marcela Pettersson drog säkerhetsrutinerna för personalen före öppnandet. Redan vid tiotiden på måndagen var glasrutan lagad.
Inget skvallrade om inbrottet när kunderna kom.
– Personalen har sina bärbara larm. Lite chockade var de att det hände här. Det har varit i del i butikerna runt omkring, men vi har varit förskonade, säger Marcela som också var föreståndare 2017 när butiken som då hette Netto brann.
Nu var det mindre dramatiskt. Fortfarande en kostnad som spär på övriga utgifter.
– Vi kan inte nyttja försäkringar i den här lägena för självrikserna är för höga. Det blir 15 000–20 000 kronor vilket är dagens förstjänst, säger Coop Finspångs vd Anders Svensson utanför butiken.
Nu kommer man också att utöka antalet bevakningskameror, först på Viberga som är inhägnat område och går snabbare tillståndsmässigt. Sedan i övriga butiker i Skärblacka, Bergslagshallen, Östermalmshallen och i Rejmyre.
Bara kamerakostnaderna ligger runt 100 000–200 000 kronor.
– Hela gallerian på Viberga kommer vi att sätta upp kameror runt om, även parkeringen. Vi kommer att gå ut med att "nu ökar vi bevakningen för er skull", för att trygga kunderna.
– Totalt kostar såna här småbrott en miljon om året för oss i varuvärde, om man tar med snatteri och svinn, säger Anders Svensson.
Tidigare har man låtit bli att anmäla i onödan till polisen. Som man anser sig ha ett väldigt bra samarbete med i Finspång.
Nu kommer rutinerna att ändras.
– Företagarna har bjudit in polisen på ett möte i oktober där vi skall lyfta frågan om vad som kan göras. Problemet är att det finns ett stort mörkertal, vi har flera incidenter som vi inte anmält för att vi vill inte belasta polisen. Men de vill att vi ska göra det, för att det ska visas i statistiken. Det är sådant som finns med och som de bygger sina resurser på. Jag sa åt min fastighetschef att alla måste anmäla allting, Annars blir det ingen statistik, även om det blir belastning på polisen, säger Anders Svensson.