Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Utmaningen: Hur ska krogarna överleva julbordssäsongen?

Julborden blir annorlunda på restaurangerna i år. En del mindre, några inte alls eller i form av en julkasse.

Restaurangerna i Finspång har olika sätt att hantera årets julbord. Här Patrik Persson på Hugo, uppe till höger, Annika Zander på restaurang Viberga, nere till vänster, och Jian Huang på Restaurang Peking.

Restaurangerna i Finspång har olika sätt att hantera årets julbord. Här Patrik Persson på Hugo, uppe till höger, Annika Zander på restaurang Viberga, nere till vänster, och Jian Huang på Restaurang Peking.

Foto: Christine Olsson/Magnus Johansson/Christer Andersson

Finspång2020-11-26 15:00

Julbordet är en stark tradition under december månad – hemma med släkt och vänner eller på krogen med jobbarkompisar. Men i år sätter pandemin begränsningar på olika sätt.

Vi har kollat runt lite med några av restaurangerna i Finspång inför den del av året som normalt är deras mest hektiska och viktigaste.

Inget blir sig likt den här vintern.

Joan´s erbjuder i år en julkasse med sill, strömming, lax, ägg, charkuterier, småvarmt, bröd, sallad och dessert. Antingen för avhämtning eller hemleverans.

– Vi hoppas att det blir succé. Vi har inte provat det förut. Det är tufft när vi inte kan köra julbord i år, säger Ebba Jorhammar på Joan´s.

Restaurang Peking vid Finspångs golfklubb börjar med sina julbord kommande lördag.

– Vi gör det för våra gäster som vill ha det och för att inte behöva säga upp personal. Men det blir mycket mindre än normalt, max 20 gäster, färre bord och handskar för gästerna, säger ägaren Jian Huang.

Det har varit ett tufft år med en okej sommar – och nu är det kämpigt igen.

– Vi har utkörning också för att överleva, säger Jian Huang.

Viberga restaurang har julbufféer med dubbla sittningar och förbokningar under tre lördagar i december. 

– Vi har gjort vad vi kan och följer restriktionerna. Vi har ändrat till två sittningar per dag, färre gäster och glest placerade. Handsprit och handskar, berättar restaurangchef Annika Zander.

Hugo brukar ha julbord för stora sällskap, men avstår helt i år.

– Vi kommer att tappa sjusiffriga belopp under november–december när vi annars brukar bygga upp vår buffert. Det fanns ingen möjlighet i år när företagen sa nej. Vi tappade allt och får kämpa på ändå, säger delägaren Patrik Persson, som avstår att erbjuda andra julvarianter.

– Det kan vara svårt att hålla rätta temperaturer om man levererar olika tallrikar, säger Persson.

Rejmyre Gestgifveri serverar julbord från 27 november till 20 december, med både lunch- och kvällssittningar i bruksmiljön och betonar att man ska följa Folkhälsomyndighetens alla riktlinjer för minskad smittspridning.

– Vi tar in 40 personer och kan hålla ordentliga avstånd. Handsprit och handskar. Det blir samma utbud som det brukar vara. Julbordet har varit efterfrågat av många, men vi har fått en del avbokningar efter senaste restriktionerna. Vi kämpar på, säger Sebastian Ochoa Flores på Gestgifveriet.

Karta: Finspång
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!