Uteblivet bidrag får konsekvenser
Regeringens avveckling av investeringsbidraget gör att byggandet av nya lägenheter stannar i Sverige.Så också i Finspång där Vallonbygden skjuter på planerna att bygga 20 nya marklägenheter.
42 procent av de kommunala bostadsföretagen uppger i enkäten att de skrinlagt planerna på att bygga nya bostäder. 15 procent säger sig inte påverkas nämnvärt av beslutet utan tänker genomföra sina planerade nybyggen. 220 av 290 företag har svarat på frågeformuläret som skickats ut.
Enligt SABO:s beräkningar rör det sig om byggandet av 6000 lägenheter som inte blir av. Det är en betydande del av nyproduktionen de närmaste åren.
Skjuts upp
Boverkets senaste prognos visade att det under 2007 planerades för 13 000 nya lägenheter i Sverige. I Finspång skjuts byggandet av 20 nya marklägenheter i Östra Hårstorp på framtiden.
- Eftersom de ekonomiska förutsättningarna förändrats så radikalt har vi lagt det här 2008 om detaljplanen då är fastlagd, säger Mikael Rådegård.
Men Vallonbygdens vd vill inte spekulera om hur Vallonbygden påverkas i det längre perspektivet.
- Det är för tidigt att uttala sig om hur de ekonomiska konsekvenserna kommer att se ut för ett projekt, säger han.
"Marknaden anpassar"
Även andra faktorer inverkar på huruvida det byggs nya lägenheter eller ej, framhåller Mikael Rådegård. Dels den förmodade räntehöjningen dels att allmännyttan heller inte får några räntebidrag. Frågan är hur det i förlängningen inverkar på hyresnivån. Samtidigt är hyrorna i sin tur beroende av produktionskostnaden, säger Rådegård:
- Marknaden vill ju producera och då kanske det blir så att marknaden anpassar sig efter de här förutsättningarna och att det blir billigare att bygga.
Tycker du att det finns vissa fördelar alltså?
- Det är för tidigt att vara helt negativ, när vi haft liknande förändringar i historien har alltid marknaden anpassat sig, säger Mikael Rådegård.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!