Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Utbildningschefen: "Det är en lärdom vi har dragit"

Föräldrarna anser att beslutet att stänga förskolan fattats utan ordentlig analys. Utbildningschefen har en annan bild. Arbetet har pågått ovanligt länge.

Zlatko Jankovic är nöjd med att processen startade så pass tidigt. "Det är en lärdom vi dragit från tidigare", säger han.

Zlatko Jankovic är nöjd med att processen startade så pass tidigt. "Det är en lärdom vi dragit från tidigare", säger han.

Foto: Mikael Grip

Finspång2022-04-04 05:00

Vårdnadshavare protesterar mot nedläggningen av Basvägens förskola. Deras bild är att ingen ordentlig analys har gjorts.

De menar att barnkonsekvensanalysen har tagits fram först efter deras påstötningar. Vad säger du om det?

– Det är precis som jag har svarat dem, att vi har jobbat med den sedan i oktober. Vi har utgått från vissa rubriker. Sedan har vi sammanställt analysen i samband med föräldramötet, men det är fortfarande en process. Det kan komma ny information som vi måste ta ställning till, säger utbildningschef Zlatko Jankovic.

Enligt Barnkonventionen, som blev lag 2021, ska offentliga aktörer utreda vad som är barnets bästa i frågor som rör dem.

I kommunens analys som har gjorts kring Basvägen framgår fakta som exempelvis hur många barn som berörs samt vikten av att kunna upprätthålla god undervisning. Under punkten "lyssna till barnen" konstaterar kommunen att de är för små för att föra en dialog med. Vidare står det att barnen ska göra studiebesök ihop med personal och att man då ska vara lyhörd för deras reaktioner.

Men det finns fler sätt, menar SKR:s barnrättsjurist Marie Lundin Karphammar.

– Man kan även prata med föräldrarna för att försöka förstå barnens perspektiv. Vad händer, hur kommer de att uppleva det?

Någon exakt form för barnkonsekvensanalyser finns inte, men det är viktigt att visa hur man har kommit fram till vad som är barnens bästa och hur det beaktas. Om beslutet inte är barnens bästa, på grund av exempelvis bristande resurser, ska det motiveras.

undefined
Små personalgrupper är sårbara och vid frånvaro påverkas undervisningen, menar kommunen.

Vad handlar det om för renoveringsbehov?

– Det är mer fastighetsavdelningens bord, men det räcker med att titta okulärt. Utvändigt syns det att det finns behov att renovera, menar Zlatko Jankovic.

Han förklarar att beslutet främst grundar sig i att barnen är för få – och att de minsta enheterna är mest sårbara. Små personalgrupper gör det svårt att bemanna förskolan och det blir extra tufft vid sjukfrånvaro. Det i sin tur påverkar undervisningen.

undefined
Zlatko Jankovic är nöjd med att processen startade så pass tidigt. "Det är en lärdom vi dragit från tidigare", säger han.

Familjerna har fått ansöka om nya förskoleplatser med förtur. Många har fått sina förstahandsval.

– De har önskat olika förskolor, många har valt de närmaste, men det är lite olika.

Zlatko Jankovic har svårt hur de skulle ha kunnat hantera nedläggningen bättre. De startade processen hösten 2021, vilket innebär att de har haft betydligt mer tid på sig än i tidigare fall.

– Det är en lärdom vi har dragit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!