En arbetsgrupp i kommunen har arbetat med att se över hur programutbudet vid Bergska gymnasiet kan förändras.
Resultatet blir att Bergskas lärlingsprogram, fordon- och transport samt VVS- fastighet, läggs ner.
– Inget enkelt beslut, men nödvändigt på grund av den ekonomiska situationen i kommunen, säger Frida Granath.
Hon påpekar att andelen sökande till dessa program är lågt. VVS- och fastighetsprogrammet har tagit emot en elev inom varje inriktning detta läsår.
– Bergska saknar behöriga, utbildade lärare och tillräckliga lokaler, därför har eleverna fått gå externa yrkeskurser i Katrineholm.
Fordons- och transportprogrammet har tagit emot fyra elever detta läsår. Där saknas också utbildade lärare och det uppges vara svårt att hitta praktikplatser i kommunen.
– Det finns till exempel bara en bilverkstad i Finspång som erbjuder kompetens att serva hybrid eller elbilar. Men fordon- och transportprogrammet kommer finnas kvar inom yrkesintroduktion, säger Frida Granath.
Nedläggningarna drabbar de elever som vill gå lärlingsutbildning med praktisk inriktning i Finspång?
– Det drabbar tyvärr vissa elever, men dessa båda program finns fortfarande inom pendlingsavstånd i länet. Elever som i dagsläget går programmet, får gå klart, men utbildningarna upphör från höstterminen.
Bergska gymnasiet kommer att ha kvar två lärlingsutbildningar, barn- och fritid samt handel- och administration.
– Där har vi bra söktryck och utökar antalet platser. Dessutom gör vi om programmen, så att det blir skolförlagd utbildning under ettan och tvåan, för att övergå till lärlingsutbildning i årskurs tre. Det gör att vi kan ta in större klasser.
Enligt arbetsgruppens beräkning kan en ökning med sju elever till barn- och fritidsprogrammet och handel- och administrationsprogrammet ge verksamheten ytterligare cirka 800 000 kronor i elevpeng. Gymnasiet behöver inte köpa externa kurser för cirka 250 000 kronor per läsår för fordons- och VVS-eleverna. Däremot blir det ökade kostnader för lunch och läromedel med cirka 150 000 kronor.
– Totalt beräknas förändringarna spara cirka 900 000 kronor. Lärlingsutbildningarna blir färre, men antalet lärlingsplatser totalt blir fler. Vi gör satsningar där efterfrågan finns, konstaterar Frida Granath.