Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Utbildning som snabbt ska ge jobb

I höst drar den unika utbildningen i gång på allvar. Målet är att deltagarna ska integreras och komma ut i arbetslivet på snabbast möjliga sätt.

Teknik Under inspirationsdagen demonstrerade Johan Erlandsson t v en av alla maskiner som finns i CNG:s verkstad.

Teknik Under inspirationsdagen demonstrerade Johan Erlandsson t v en av alla maskiner som finns i CNG:s verkstad.

Foto: Inger Ramstedt

Finspång2017-04-13 12:00

– Utbildningen påminner om de yrkesutbildningar som arbetsförmedlingen anordnar men ska ses som ett komplement. Här behövs inte lika mycket förkunskaper, säger Suada Talic, integrationssamordnare, Finspångs kommun.

Det är hon som kläckte idén som nu blivit verklighet. En utbildning som snabbt ska leda till jobb inom industrin för dem som står utanför arbetsmarknaden och som många gånger inte heller behärskar svenska språket. Förutom Finspångs kommun står även arbetsförmedlingen och Curt Nicolingymnasiet, CNG, bakom.

På onsdagen var det smygstart i form av en inspirationsdag. Ett 30-tal personer hade kommit till CNG för att få veta mer. Dessutom väntade arbetsplatsbesök på två industrier.

– De som sedan är fortsatt intresserade kommer att få delta i en prova-på-period under några veckor i sommar. Visionen är sedan att de som verkligen vill ska få gå utbildningen som startar i höst, säger Anders Södergren, ektor för CNG och tillägger:

– Det här är snabbast möjliga väg in i arbetslivet. Industrin behöver verkligen anställa men det krävs rätt kompetens och det kan de arbetssökande få på det här sättet. Det har inte heller varit svårt att engagera industrierna i det här, vi ägs ju av dem och de vet att vi håller kvalitetsutbildningar.

Ett 30-tal deltagare räknar man med kommer att börja till hösten. Under utbildningen varvas praktik med teori.

– När det gäller teori handlar det framför allt om stöd i svenska språket för dem som behöver det. Några kanske behöver lära sig ren yrkessvenska. Har man språket och rätt kompetens så finns jobben, säger Suada Talic.

Hur länge utbildningen pågår kommer att variera för varje deltagare.

– När man har rätt kvalifikationer går man ut i jobb. Men vi har sagt max två år. Det är en unik utbildning som dras igång här i Finspång, säger Katarina Stenberg, arbetsförmedlingen.

Målet är att på sikt även kunna erbjuda invånare från andra kommuner i regionen att gå utbildningen.

48-årige Azim Nizai, från Finspång, med rötterna i Afghanistan, är en av dem som vill gå utbildningen till hösten.

– Det verkar vara ett bra sätt att få jobb på. Jag har inte haft något jobb sedan jag kom hit till Sverige för tio år sedan, bara praktik. Jag vill gärna jobba som svetsare, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!