Det är Ann-Christin Nilssons förtjänst att utbildningen blev av för personalen på ungdomshälsan, vinärmottagningen (samtalsstöd, våld i nära relation) och fritidsgården Hörnan.
– Jag gjorde en ansökan till socialstyrelsen om pengar för att förkovra oss i de här frågorna och vi beviljades anslag. Sammanlagt är det 25 anställda inom kommunen som gått utbildningen. Syftet är att alla vi möter ska få ett likvärdigt bemötande”, säger hon.
Certifieringen har skett av Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queers rättigheter.
– Utbildningen bestod av fyra halvdagar och vi har också arbetat med att ta fram egna handlingsplaner för våra verksamheter. Nu har vi bättre verktyg för att arbeta med likabehandling, bemötande och mänskliga rättigheter. Det handlar helt enkelt om ett kompetenslyft får vår personal, förklarar Ann-Christin Nilsson.
Hon lämnar ett praktiskt exempel:
– Om det kommer en kvinna till oss med våld i nära relation och har med sig en ”kompis” så kan det vara den personen som utför våldet. Med den här utbildningen i ryggen så kan vi få en större lyhördhet för sådana situationer.
Utbildningen handlade också om att möta sina egna fördomar.
– Jag har gått omkring och trott att jag inte har fördomar. Men under utbildningen så märkte jag att min verklighet inte riktigt stämde. Jag har en del fördomar och måste jobba med dem. Vi tar för givet att alla som kommer till oss är heterosexuella, men så behöver det inte alls vara, säger Sara Stefanovic som också arbetar med våld i nära relation.
En certifiering gäller i tre år, efter att RFLS godkänt handlingsplanen sker en uppföljning efter ett år.
– Det vi också kommer att göra är att se till att våra mötesrum följer de här riktlinjerna, det gäller också material som vi har. Alla nyanställda inom de tre berörda verksamheterna kommer också att introduceras i det här arbetet så att kunskap och arbetssätt upprätthålls, säger Ann-Christin Nilsson.