Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Utbildning för att bättre upptäcka psykisk ohälsa

Att bättre känna igen, bemöta och hjälpa personer med psykisk ohälsa är ett prioriterat mål för kommunen. På torsdagen hölls en utbildning i ämnet.

Maria Holmander, Malin Goding, Peter Bergstrand-Granath och Kristina Hedfors i ett grupparbete under utbildningsdagen om psykisk ohälsa.

Maria Holmander, Malin Goding, Peter Bergstrand-Granath och Kristina Hedfors i ett grupparbete under utbildningsdagen om psykisk ohälsa.

Foto: Mikael Grip

FINSPÅNG2019-02-07 19:00

– Vi började med det här 2018, det här är fjärde utbildningsomgången som vi har. Den här gången handlar det om en tvådagarsutbildning för skolpersonal och de som arbetar på fritidsgården. Utbildningen fokuserar på barn och ungdomar mellan 12 och 18 år, berättar Isabelle Vikström, vid centrala barn- och elevhälsan i Finspångs kommun.

Det är Isabelle som tillsammans med Ann-Charlotte Johansson Tolf håller i utbildningsdagarna som går under namnet ”första hjälpen till psykisk hälsa”.

– Isabelle och jag har gått en utbildning för att kunna bli instruktörer och nu utbildar vi ”förstahjälpare”. Forskning visar att personer som går den här utbildningen blir säkrare och kan lättare se symptom på psykisk ohälsa, förklarar Ann-Charlotte.

Att våga ta kontakt är viktigt om man misstänker att någon inte mår bra.

– Det har tidigare funnits en myt att man inte ska närma sig den som mår dåligt, att inte väcka den björn som sover. Den här kursen vill slå hål på de föreställningarna. Det är inte farligt att fråga och bry sig. Ju mer vi pratar om psykisk ohälsa desto mindre stigmatiserat blir det, säger Isabelle Vikström.

Att upptäcka psykisk ohälsa så tidigt som möjligt är förstås det optimala.

– Fokus på utbildningen är att deltagarna ska kunna upptäcka tecken på psykisk ohälsa, bemöta personer med psykisk ohälsa på ett bra sätt samt kunna hjälpa till med att slussa personen vidare till lämpligt stöd, förklarar Ann-Charlotte Johansson Tolf.

På utbildningsdagen varvas föreläsningar med grupparbeten och filmer.

Malin Goding, arbetar som skolkurator på Nyhemsskolan.

– Det är mycket psykisk ohälsa hos yngre barn. Allt ifrån 9–10 år och uppåt. Anledningarna är väldigt blandade. Det kan röra sig om kompisar och relationer. Att inte duga som man är, många har dålig självkänsla. I sjätteklass ska man betygsättas för första gången, vilket också kan skapa oro och stress. Att inte räcka till, säger hon.

Om det är mer psykisk ohälsa i Finspångs kommun än i andra jämförbara kommuner är svårt att säga.

– Många uppfattar att den psykiska ohälsan ökar. Vi tror det här är rätt väg för att personalen i kommunen ska få bättre verktyg att kunna hjälpa, stötta och vägleda, konstaterar Isabelle Vikström.

BLEUS - Ett verktyg för att upptäcka, hjälpa och vägleda vid psykisk ohälsa.

(B)edöm situationen och ta kontakt.

(L)yssna öppet och fördomsfritt.

(E)rbjud stöd och information.

(U)ppmuntra personen att söka professionell hjälp.

(S)töd personen att söka andra hjälpresurser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!