Ut med korna - in med vävstolarna
REGNAI en lada i utkanten av Regna står 14 vävstolar. Det är här Gunborg Adolfsson i 40 år vävt meter efter meter efter meter av gardiner, dukar och mattor.
I ladan som blev vävstuga har Gunborg Adolfsson 14 vävstolar att välja mellan. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
Redan innan hon som liten började skolan lärde hon sig väva av sin mormor och sedan dess har intresset hållit i sig. Under åren har hon gått olika kurser för att själv lära sig mer och fler tekniker. Hon har även själv arbetat som textillärare i skolorna runtomkring och i Hällestad och Grytgöl under flera år.
- När vi flyttade hit till Regna i slutet av 50-talet ingick några kor och en kalv i köpet. Men min man var inte så intresserad av djur så efter ett par år sålde vi korna, berättar Gunborg.
<b>Öppen vävstuga</b>
Gunborgs man hade nog bra gärna velat ha ladan till verkstad men Gunborg hade andra planer.
- Ska vi inte ha korna kvar så ska jag i alla fall ha ladan till vävstuga, berättar Gunborg att hon sa.
Sagt och gjort, ladan isolerades och den första vävstolen kom på plats. Sedan dess har det blivit åtskilliga fler och varje måndagkväll samlas väverskorna i Gunborgs vävstuga.
- Den här terminen är vi elva deltagare, i vår blir vi fler.
Gunborg kallar det inte för vävkurs eller cirkel eller så. Hon kallar det för öppen vävstuga.
I några av vävstolarna är dukar och gardiner redan nerklippta. I andra sitter nästan färdiga alster.
- Här får jag nog hjälpa till att väva någon meter så att hon hinner bli färdig med julgardinerna till jul, säger Gunborg.
Det är inte alltid så enkelt att komma ifrån varje måndag, även om många säger att måndagarna är heliga.
- En del har ju familj och småbarn, då är det inte lätt att alltid få tiden att räcka till.
Att sitta där i ladan tillsammans vid vävstolarna är inte bara ett sätt att väva. Det är också ett sätt att umgås. Den sociala biten tycker Gunborg är viktig.
Den första av Gunborgs vävstolar heter "Lill Stina". Den går med några relativt enkla grepp att fälla ihop.
- Den kanske inte ser så mycket ut för världen, men jag tycker väldigt mycket om den.
<b>Som en saga</b>
På 60-talet, berättar Gunborg, var det billigt med vävstolar, man kunde köpa en för tio kronor, andra vävstolar har hon fått till skänks. Hon har till och med fått en från kungahuset.
- Det var en gång när kungen och Silvia skulle städa, det var kanske innan prinsessan Viktoria föddes. Hur som helst så arbetade min son i kungahuset då och när det visade sig att kungens systrar, prinsessorna skulle slänga sin gamla vävstol så frågade han om han fick ta med sig den hem i stället.
Och visst kan man säga att varje vävstol har sin historia, om än inte kunglig.
Gunborg som nästa år fyller 80 år tycker att vävandet är lika roligt som det var för 40 år sedan och hon kommer att hålla på med sin öppna vävstuga så länge hon kan. Fast hur länge det blir vet hon ju inte.
- Jag har trott att det funnits terminer som nog skulle bli de sista.
I kväll är det den sista gången väverskorna samlas för den här terminen. Sedan tar man ett uppehåll fram till mars nästa år då vävstugan åter öppnar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!