Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Upprört när Holmen ska avverka skog i friluftsområde

Holmens planerade skogsavverkning på Grosvadsområdet har fått många Finspångsbor att reagera. "Vi vill stoppa avverkningen helt", säger Steve Betnér, initiativtagare till den namninsamling som nu pågår för att stoppa projektet.

Steve Betnér, Henrik Hildemar, Helga Fias, Anna Axelsson och Hanna Widgren med barnen Bill, Lina, Maja, Love, Greta och Levi i den del av Grosvadsskogen de anser är på väg att förstöras i och med Holmens avverkningsplaner.

Steve Betnér, Henrik Hildemar, Helga Fias, Anna Axelsson och Hanna Widgren med barnen Bill, Lina, Maja, Love, Greta och Levi i den del av Grosvadsskogen de anser är på väg att förstöras i och med Holmens avverkningsplaner.

Foto: Mikael Grip

Finspång2023-07-07 05:00

Det rör sig om 14 hektar skogsmark, där Holmen tänker avverka skog. Området gränsar till bebyggelse och Arena Grosvad och är ett populärt frilufts- och rekreationsområde.

– Skogen närmast villorna och arenaområdet har vi valt att lämna kvar. Vi har tagit extra hänsyn till att det är ett område där många rör sig, säger Torbjörn Elofson, avdelningschef skog och mark i region syd på Holmen.

undefined
Det är i Grosvadsskogen bakom villorna som Holmen kommer att avverka skog på ett 14 hektar stort område.

Holmen äger mycket skog i Finspång. Är det ett måste att avverka i just det här området?

– Holmen vill bruka så mycket av sin skog som möjligt för att kunna producera virke som ska bli till hus och därmed ersätta stål och betong. Skogen här är mogen att skördas. Vi har valt en så kallad "hyggesfri" metod för att det hela ska bli så skonsamt som möjligt, förklarar Torbjörn Elofson och fortsätter:

– Det blir en bra kombination i och med att skogskänslan blir kvar, samtidigt som vi kan bruka skogen. Befintliga stigar kommer att finnas kvar. 

undefined
"Vi har valt en så kallad "hyggesfri" metod för att det hela ska bli så skonsamt som möjligt", förklarar Torbjörn Elofson från Holmen.

Så det är inga kalhyggen, där alla träd tas bort som det handlar om?

– Nej, det heter trakthyggesbruk och det är ingen metod vi kommer använda i Grosvadsskogen, försäkrar Torbjörn Elofson.

Istället är det metoderna överhållen skärm och luckhuggning som Holmen kommer att använda sig av. 

Hur många träd blir det kvar på en yta av 100 gånger 100 meter, det vill säga en hektar?

– På en sådan yta finns det idag 600 till 700 träd. Vi kommer behålla cirka 250 träd i överhållen skärm. När det gäller luckhuggning avverkar vi som ett schackbräde i skogen och ser till att föryngra med nya träd på de rutor som avverkas, berättar Torbjörn Elofson.

undefined
"Det är nya metoder för oss, som vi vill prova här och se hur de faller ut. Vi vill själva lära oss mer och vi trodde nog att mottagandet skulle bli mer positivt", säger Torbjörn Elofson från Holmen.

I huvudsak rör det sig om tall med inslag av gran som ska gallras ut. 

– Vi vill prova de här metoderna och se hur det faller ut. Vi vill lära oss mer och vi trodde att mottagandet skulle bli mer positivt. Vi kommer erbjuda vår personal och privata markägare visningar när allting är klart, säger Torbjörn Elofson och ser sig omkring i skogen. 

Planen är att Holmen ska börja sitt arbete i Grosvadsskogen i augusti och att allting ska vara klart i september. 

– Då är det vanligtvis torrt i markerna och risken för påverkan är som minst, säger Torbjörn Elofson. 

undefined
Totalt är det 14 hektar skog som kommer att påverkas av Holmens avverkning.
undefined
"Vi vill stoppa avverkningen helt och vill få fler att förstå hur illa det kommer att se ut efter Holmens avverkning", säger Steve Betnér.

Steve Betnér bor med sin familj i närheten av det aktuella området.

– En av de största anledningarna till att vi flyttade till Finspång var läget, med närheten till en fantastisk skog. Hyggesfri avverkning låter bra, men det kommer ändå att bli kala ytor. Jag blir provocerad av att Holmen tänker sig det här som ett experimentområde. Då kunde de valt ett område som inte är så populärt och tätortsnära, säger han. 

undefined
Henrik Hildemar har lämnat ett medborgarförslag till Finspångs kommun, där han vill att kommunen ska instifta ett kommunalt naturreservat för att säkra tillgången till Grosvadsskogen för framtiden.

Henrik Hildemar har lämnat ett medborgarförslag till Finspångs kommun, där han vill att kommunen ska instifta ett kommunalt naturreservat för att säkra tillgången till Grosvadsskogen för framtiden. 

– Kommunen nämner i olika dokument just det här området som ett viktigt tätortsnära rekreationsområde och ändå är det helt tyst från kommunen. Det är inte bara för barn det är viktigt att kunna utforska och leka i en naturlig skog utan att det krävs bil- eller bussresor. Det är en tillgänglighetsfråga på ett mycket större plan, säger Henrik Hildemar som också påpekar att avverkad skog inte bara är ful, den är oanvändbar och mycket svår att röra sig i, med allt kvarlämnat ris och maskinspår. 

Men kommunen äger inte marken.

– Nej, men de skulle ändå kunna protestera och säga vad de tycker, menar Hildemar. 

Mats Annerfeldt (S) är kommunstyrelsens ordförande:

– Medborgarförslaget som Henrik skrivit är välformulerat och bra och något vi behöver titta på. Men vi kommer inte att hinna behandla det innan hösten. Grosvadsskogen är viktig för kommunen och en av våra stora styrkor, men samtidigt är det Holmen som äger skogen, vilket gör det svårt för oss att påverka, säger han. 

undefined
"Det vore hemskt om delar av den här skogen försvinner", säger Helga Fias.
undefined
Steve Betnér, Henrik Hildemar, Helga Fias, Anna Axelsson och Hanna Widgren med barnen Bill, Lina, Maja, Love, Greta och Levi i den del av Grosvadsskogen de anser är på väg att förstöras i och med Holmens avverkningsplaner.

Helga Fias, från Belgien, men sedan några år tillbaka Finspångsbo är upprörd över Holmens planerade avverkning. 

– Att vi flyttade hit beror på den fina natur som finns här och närheten till skogen. Det vore hemskt om delar av den här skogen försvinner, säger hon. 

På fredagsmorgonen hade 764 personer skrivit under namninsamlingen som ska lämnas till Holmen och Finspångs kommun, där budskapet är tydligt.

– Vi vill stoppa avverkningen helt och vill få fler att förstå hur illa det kommer att se ut efter Holmens avverkning, säger Steve Betnér.

Över en miljon hektar

Holmen förvaltar marker och bedriver virkeshandel.

Holmen äger totalt 1 160 000 hektar skogsmarksareal i Sverige.

Holmen köper virke från 15 000 privata skogsägare, skogsägareföreningar och sågverk.

Holmen säljer virke till andra skogsföretag, massa- och pappersindustrin, sågverk och värmeverk. 

Aktiebolaget Holmen skog syd, där markerna i Finspång ingår, omsatte 2022 213 miljoner kronor med en vinst på 125 miljoner kronor. 

Källa: Holmen

Karta: Grosvads IP
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!