Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Uppmanar till mätning av radonhalten i bostäder

Cirka 500 personer per år i landet får lungcancer som orsakats av radon i hemmet. Nu startar miljöavdelningen i Finspång en kampanj för att få människor att mäta radonhalten i sina hus.

FINSPÅNG2005-10-11 06:00
Det är Boverket som har startat en nationell kampanj för att få människor att mäta radonhalten i sina hus. Lokala satsningar görs också och på miljöavdelningen i Finspångs kommun har en kampanj inletts.
- Första steget för oss är att få folk att börja mäta. Vi har vetat om länge att radon är skadligt, men mätningar och åtgärder går alldeles för långsamt. Om vi fortsätter i den här takten så kommer det att ta 100 år innan det är klart, säger Jonny Sävenhed, miljö- och hälsoskyddsinspektör på miljöavdelningen.
Tillsammans med kollegan Jan Olofsson håller han i kampanjen i Finspång.

Risk för lungcancer
Radon syns inte eller luktar inte, men den kan vara skadlig för hälsan.
- Det finns en ökad risk för lungcancer. Cirka 500 lungcancerfall per år har orsakats av radon. 90 procent av dem som drabbas är rökare, berättar Jan Olofsson.
Enligt regeringens miljömål ska radonhalten i skolor och förskolor vara lägre än 200 becquerel per kubikmeter inomhusluft senast år 2010. Motsvarande mål för bostäder ska vara ett faktum år 2020. Det är socialstyrelsen som satt upp 200 becquerel per kubikmeter inomhusluft som ett gränsvärde för att minska risken för att hälsan ska påverkas negativt.

"Billig livförsäkring"
- Jag tror att många inte mäter just för att radon varken syns eller luktar. Man ser inte heller direkt att det skadar hälsan och då tror man inte att man har radon i huset, säger Jonny Sävenhed.
- Det är en billig livförsäkring att mäta, konstaterar Jan Olofsson.
Radonet kommer oftast från marken, därefter från byggnadsmaterial och ibland också från vatten. Att huset är nybyggt innebär ingen garanti för att det inte finns radon i det. I kampanjen i Finspång har affischer satts upp i olika delar av kommunen. Där finns också en talong som man kan skicka till miljöavdelningen för att beställa ett radonmätpaket. Det kostar 275 kronor jämfört med cirka 500 kronor om man skulle ta hjälp av en enskild radonkonsult.

Kan få bidrag
- Det är väldigt enkelt. Man placerar ut mätdosorna i huset och så ska de står där i två, tre månader, berättar Jan Olofsson.
Ett frankerat kuvert följer med paketet och när mätningen har gjorts skickar man bara in dosorna för att få ett resultat.
Om det finns för höga radonhalter i huset krävs åtgärder, olika beroende på var radonet kommer ifrån. Man kan få bidrag från länsstyrelsen för åtgärder. Bidraget är på hälften av kostnaderna för åtgärderna, dock högst 15 000 kronor.
Jonny Sävenhed och Jan Olofsson kommer också att vara ute på olika platser i Finspång, bland annat var de på Viberga häromdagen, för att ge information. På kommunens hemsida ska även information om radon läggas ut.
Att kampanjen görs just nu beror på att det mellan oktober och april är mätsäsong. (Under den kalla delen av året är funktionen i ventilationssystemen som bäst).
- Vår målsättning är att vi ska få ett par hundra som mäter. I dag har det gjorts i ungefär 600 bostäder, säger Jonny Sävenhed.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om