Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Upphandlingen gick inte rätt till"

Kommunens val att låta Peab bygga det nya äventyrsbadet i Finspång kan bryta mot lagen.
I början sa man att priset skulle vara med och påverka valet av entreprenör. Men i motiveringen att välja Peab finns inte ett ord om ekonomi med.

FINSPÅNG2005-12-03 06:00
Det var förra sommaren som Finspångs kommun startade upphandlingen för att bygga och driva den nya anläggningen på Grosvad. Men några anbud fick kommunen inte in. Däremot talade de tre firmorna Peab, Skanska och NCC om att de var intresserade av uppdraget om det förändrades. Det vill säga om driften plockades bort.
Här skulle kommunen ha börjat om från början med en helt ny upphandling, menar nämnden för offentlig upphandling, NOU.

Kan bryta mot lagen
- Man kan inte bara ta bort driften eftersom det är en väsentlig del. Då kan det plötsligt finnas många byggföretag som kan vara intresserade av att bygga det och då har man begränsat konkurrensen, säger Michael Slavicek, chefsjurist i NOU.
Men att ta bort driften var precis vad kommunen gjorde och det kan vara ett brott mot lagen om offentlig upphandling. I stället för att börja om gick man vidare till en frågestund med de tre berörda byggföretagen.

Inget om ekonomi
Från början hade kommunen bestämt sig för att anlita det företag som gav "det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet". Men i utvärderingen av frågestunden står ingenting om ekonomi. I stället har bedömningen plötsligt blivit kvalitativ. Vilket även det kan vara ett brott mot lagen om offentlig upphandling.
- Man måste hålla sig till de parametrar man sagt från början. En idrottsman kan till exempel inte bli bedömd utifrån andra regler. Man får inte dra av och man får inte lägga till någonting, säger Michael Slavicek.
Enligt uppgift till Folkbladet struntade kommunen helt enkelt i sina tidigare kriterier och valde i stället det byggföretag man ville ha - Peab.

"Ren lögn"
Om det säger Sven-Inge Arnell, kommundirektör och tf projektledare för Vision Grosvad, följande:
- Det är ren lögn. Nonsens. Det har aldrig varit så. Den som påstår att det skulle vara ett konstruerat beslut har ganska mycket att bevisa. Det var jämnt mellan Skanska och Peab och hade vi inte haft en extern konsult så hade det kunnat bli ett motförslag. Men det är alltid en viss grad av subjektivitet eftersom det är kvalitativa värderingar.

Inte kommentera
Att kommunen har frångått sina gamla kriterier i valet av entreprenör vill Sven-Inge Arnell inte kommentera innan han har hunnit gå igenom handlingarna.
Anledningen till att kommunen valde att fortsätta upphandlingen, i stället för att börja om, var att man tyckte att man höll sig inom lagens ramar.
- Det fanns inget skäl att gå över i en ny upphandling eftersom vi hade stämt av med både interna och externa jurister. Jag vet att det finns olika uppfattningar om det här men vi har gått på det vi tyckte var mest trovärdigt, säger Sven-Inge Arnell.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om