I februari förra året träffade vi Thomas i hans garage i Ramstorp i Finspång. Hans dröm var då att någon gång få upp något av sina hemmabyggen i en hastighet över 100 kilometer i timmen. Förra helgen på Storsjöns is, strax utanför Sandviken, var det äntligen dags.
– Det var på näst sista "repan" jag kom upp i 105,33 kilometer i timmen. Då var det klackarna i taket, en grym känsla, konstaterar Thomas.
Jetopeden är från början en Forshagamoped som byggts om till något helt annat.
– Tidigare jobbade jag praktiskt med turbintillverkning på Siemens, nu är jag på säljavdelningen. Jetopeden drivs egentligen på samma sätt som en turbin, fast i mindre skala, förklarar Thomas.
Efter det personliga rekordet med jetopeden var det ett åk kvar. Det gick långt ifrån lika bra.
– Nej, verkligen inte. Efter starten drog sig jetopeden mot högerkanten av banan. Den började svänga fram och tillbaka. Helt plötsligt satt jag baklänges i 100 blås. Motorn var på full effekt då, jag fick tag på nödstoppsknappen och tryckte in den. Då vände den runt igen och kraschade samtidigt som jag kastades ut på isen, berättar Thomas.
Den vådliga färden slutade ändå lyckligt.
– Ja, i alla fall för mig. Det blev några blåmärken och en öm armbåge. Det gick värre med jetopeden, hytten ramlade av och stolen är sönderslagen plus att ett fjäderben gick av och lite annat som gick sönder. Men det är ingenting som inte går att laga, säger Thomas.
Blev du inte rädd när det gick överstyr?
– Nej, det hann jag inte. Jag är rätt skyddad med skinnställ, hjälm och stabila skor. Nu har jag gått om tid att få ordning på jetopeden igen. Det är ju nästan ett år till nästa tävling. Jag måste jobba en del med köregenskaperna, säger Thomas.
Förutom jetopeden har Finspångs egen "Åsa-Nisse" byggt om en spark som drivs av vatten som laddas upp med tryckluft.
– Den har jag inte fått över 100 kilometer i timmen ännu. Det är nästa mål.
Frågan ställdes redan för ett år sedan, men måste ställas igen. Vad driver dig att hålla på med det här?
– Haha. Det är kul att se vad jag kan göra och hur fort jag kan få mina projekt att gå. Jag får inspiration av andra som håller på med liknande grejer och försöker få mina projekt att bli ännu bättre och snabbare, förklarar Thomas Andersson.