– Vi vill skapa en meningsfull fritid för ungdomarna i Finspång. Främst för att nå dem som åldersmässigt hamnar mellan verksamheter – som fritidsgården Hörnan och föreningslivet – och lotsa dem till aktiviteter och föreningar, säger Millie Latvala.
Kommunstyrelsen skriver i ett färskt sammanträdesprotokoll att relationer med unga, vårdnadshavare och verksamheter är helt avgörande för utfallet av det prioriterade och förebyggande arbetet med "unga som uppvisar ett normbrytande beteende". Ungdomslotsarna skapar relationer och samarbeten med skolor och socialtjänsten vilket upplevts som positivt i kommunorganisationen.
Kollegan Emelié Palm, 25, berättar att större fokus ska riktas med att hitta lokalföreningar att jobba tillsammans med.
– Vi tror att naturen med friluftsliv, camping, fiske, skogsvandringar, grillkvällar och skapande aktiviteter som turneringar och femkamp kan engagera ungdomarna. Målgruppen för oss är barn och unga vuxna mellan 10 och 20 år, säger hon.
Millie Latvala och Emelié Palm ser ett behov av mer öppen verksamhet som även riktar sig till äldre ungdomar. På så sätt kan ungdomslotsarna – som kom igång 2023 – också nå äldre tonåringar. Hörnans verksamhet är begränsad till årskurs 7-9.
– Tjejerna är duktiga, jobbar uppsökande och blir lite som "örat mot marken", säger kulturchefen Håkan Forsberg.
Ungdomslotsarna berättar att motorintresset är väl utbrett bland Finspångs unga. Engagemanget borde gå att utveckla lokalt.
– A-traktor-kulturen växer. Det syns på vägarna. Varför inte försöka ordna en bilträff för ungdomar under ordnade former, tipsar duon.
Millies och Emeliés uppdrag går ut på att öka ungas delaktighet i sin fritid, motivera till förändringsarbete, lotsa till betydelsefull fritid och arbeta aktivt med så kallade riskhelger (studenten etc) och längre skollov. De är med och skapar aktiviteter med berörda föreningar.
– Inriktningen vid riskhelger ligger på att "fälta" och skapa trygg vuxennärvaro bland ungdomarna när det tenderar att hända mest i samhället, förklarar Millie Latvala.
Håkan Forsberg framhåller ungdomslotsarnas arbete och betydelsen av att hitta berörda unga i tidig ålder.
– Många ungdomar har det inte lätt i livet. Det som satsningen kostar i dag har vi igen längre fram. Ger det färre placeringar och mindre drogproblematik så tjänar vi pengar i andra änden.